Presseinvitasjon: 20 år med minekonvensjon: – En stor suksess, men mye gjenstår for å oppnå et minefritt 2025

Rapporten gir oversikt over omfanget av landminer på verdensbasis, og hvor mye som ryddes i det enkelte land hvert år. Lanseringen skjer samme dag som Oslo-konferansen for en minefri verden starter i Oslo.
Tid og sted: Mandag 25.11. kl 13:30 i Norsk Folkehjelps lokaler på Stortorvet 10 (inngang Møllergata).
Rapporten kan leses i sin helhet her: http://www.mineactionreview.org/documents-and-reports/clearing-the-mines-2019
Hovedfunn ‘Clearing the Mines 2019’
Resultater etter 20 år med minekonvensjonen
- 56 land og 3 områder har fortsatt et mineproblem. 34 av disse har signert minekonvensjonen.
- 33 land er ryddet fritt for landminer etter 20 år med minekonvensjon
- Minst 2.880 km2 er ryddet siden avtalen trådte i kraft 1. mars 1999. Det tilsvarer et område større enn Nairobi, New York City og Roma til sammen.
- Mer enn 4,6 millioner antipersonellminer har blitt destruert.
Resultater 2018
- Mer enn 155 km2 ble ryddet fritt for miner
- 146.200 antipersonellminer og 38.500 veibomber ble ryddet
- To land ble erklært helt fri for antipersonellminer - Jordan og Palau.
- Landene med flest miner i bakken var Afghanistan, Kambodsja og Irak. Dernest kommer Angola, Bosnia og Herzegovina, Thailand, Tyrkia og Jemen
- Landene som gjorde mest for å etterleve sine forpliktelser overfor minekonvensjonen var Afghanistan, Sri Lanka, Thailand, Storbritannia og Zimbabwe.
- Flere land overholdt ikke sine forpliktelser om å rydde, f.eks. Eritrea, Niger og Senegal.
Om Mine Action Review
Mine Action Review er et uavhengig prosjekt som støttes og publiseres av Norsk Folkehjelp med midler fra UD.
Kontaktpersoner:
Seksjonsleder for policy, beskyttelse og beredskap i Norsk Folkehjelp, Siv Mjaaland.
Tlf: 90 24 75 90. E-post: sivmja605@npaid.org
Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Ingebjørg Sørenes.
Tlf: 92 23 18 61. E-post: ingebjorgs@npaid.org
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan14.4.2025 12:37:01 CEST | Pressemelding
På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Norsk Folkehjelp: – Still forberedt til årets påsketur11.4.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie.
Presseinvitasjon: Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Astri Aas-Hansen på øvelse med Norsk Folkehjelp før påskeferien7.4.2025 10:12:12 CEST | Pressemelding
Sted: Trollvannstua, Grefsenkollen Tidspunkt: Fredag 11. april, 12:00-13:15
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Jordskjelvkatastrofen i Myanmar: Norsk Folkehjelp etterlyser internasjonal støtte30.3.2025 11:14:36 CEST | Pressemelding
– Naturkatastrofen rammer et land som allerede er i en dyp politisk og humanitær krise. Nå hjelper lokalbefolkningen naboene sine ut av sammenraste bygninger mens nødhjelpsbehovene vokser for hver time, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom