Maret Ravdna Buljo er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Hele salen reiste seg og klappet da landbruks- og matminister Olaug Bollestad onsdag kunne annonsere at matformidler Maret Ravdna Buljo (41) tildeles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2019. Det var en rørt Buljo som entret scenen.
Utdelingen av den prestisjetunge prisen fant sted under stiftelsen Matmerks fagdag. Flere sterke kandidater og kjente mat-navn var blant de spente nominerte.
Buljo er en historisk mottager: Hun er den første med samisk bakgrunn, og den yngste hittil.
– Lærdom vi trenger
– Buljo har med stor tålmodighet og iver funnet frem til gamle metoder og teknikker for tilberedning og oppbevaring av naturens matressurser, sier leder for prisen, Liv Gregersen Kongsten.
– Dette er kunnskap som vi kan ha stor nytte av i dag, for å gjøre utnyttelsesgraden av matråvarene bedre og mer bærekraftig. Dette er lærdom som bør komme hele nasjonen til gode, sier Kongsten, og legger til:
– Norge trenger flere ildsjeler som henne.
Samler inn kunnskap
Buljo er opprinnelig fra Kautokeino, men bor nå i Lødingen der hun og ektemannen driver senteret Boazovázzi ("Reingjeteren") med salg og reindriftsaktiviteter.
Buljo er levende opptatt av å sanke inn kunnskap som ikke finnes nedskrevet, men som lever som håndbåren kunnskap i muntlig og praktisk form. Hun har arvet grunnkunnskap fra familien, men har også oppsøkt eldre for å sikre historisk kunnskap til nye generasjoner.
– Frykter kunnskap går tapt
–Det betyr veldig, veldig mye for meg at maten jeg jobber for og brenner for får en slik anerkjennelse, sa en rørt og overrasket Maret Buljo etter å ha mottatt prisen.
– Jeg er opptatt av å samle inn kunnskap fordi jeg er redd vi skal miste arven vår. Kunnskap blir glemt, det går så fort. Det er viktig at vi ikke lar den gå tapt for oss, for det ligger mye lærdom om viktige tema som bærekraft i den samiske matkulturen. Dette er kunnskap vi kan dra nytte av i dag, sier Buljo.
Buljo har blant annet forsket på tradisjonelle teknikker og metoder for naturlig konservering, og jobber for å dokumentere hvordan vi kan langtidslagre mat ved å spille på lag med klima og natur.
Hun er også svært opptatt av det overordnede målet om å ta hele dyret i bruk, en bærekraft-tankegang som aldri har vært mer aktuell. Buljo har lært seg gamle parteringsteknikker, og er opptatt av kunnskap om hvordan alle stykningsdeler har bruksverdi.
– Jo mer jeg lærer om mattradisjonene våre, desto mer forstår jeg av hvilken imponerende kunnskapsrikdom generasjoner før oss har hatt om mat, om bærekraft og også kunnskap om mat som medisin. Det synes jeg er verdt å forske på, og håper på mer tid og mulighet til å gjøre nettopp dette, sier hun.
Buljo har tidligere vunnet førsteprisen i Sápmi Awards, og hadde en sentral rolle i TV-serien "Smaker från Sápmi", som ble sendt på SVT og NRK i fjor.
Flere sterke kandidater
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er på 30.000 kroner. Prisen deles årlig ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske".
Fem sterke kandidater var nominerte i år:
- Trine Sandberg som driver Norges største matblogg Trines mat.
- Kjøkkensjef Heidi Bjerkan fra restaurant Credo i Trondheim.
- Per Borglund, redaktør for magasinet Mat fra Norge.
- Husstellærer og matkulturformidler Kari Støfringsdal
Publikum stemmer fram Buljo blant kandidater som er utvalgt på forhånd av en egen jury. Buljo fikk flest stemmer (5.135 stemmer av 12.649). Hun får også «styrets helhjerta støtte som årest vinner».
Prisen ble delt ut for 26. gang. Blant tidligere vinnere finner du Arne Brimi, Andreas Viestad, Wenche Andersen, Bodil Nordjore og Henry Notaker.
Nøkkelord
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom