Norsk Folkehjelp: Viktig valg i Mosambik – holder demokratiet, eller vil konflikten blusse opp?
Frigjøringspartiet Frelimo har hatt synkende oppslutning de siste valgene. I fjorårets lokalvalg ente de opp med et knapt flertall på 51,6%, og med flere eksempler på valgfusk. Det er likevel forventet at Frelimo får beholde makten, som de har gjort i alle demokratiske valg siden slutten på borgerkrigen i 1992. Hovedmotstanderen er igjen den gamle opprørsbevegelsen Renamo.
–Norsk Folkehjelp har jobbet i Mosambik siden 1994. Et av de viktigste prosjektene våre var rydding av miner, noe vi ble ferdige med for to år siden, sier Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin. Nå handler det om å bygge opp igjen sivilsamfunnet, legger hun til!
Dessverre har oppløpet til valget vært ekstremt voldelig. I følge den anerkjente Mosambik-kjenneren Joseph Hanlon kan 44 drap knyttes til valgkampen, 271 mennesker er skadet og 59 personer har blitt fengslet. Den 7. oktober ble Anastácio Matavel, direktøren for en sivilsamfunnsorganisasjon, drept etter at han hadde gjennomført en trening av valgobservatører i provinsen Gaza. Morderne krasjet da de forsøkte å komme seg unna, og det var derfor ikke mulig å skjule at 4 av de 5 angriperne var politifolk.
Konflikten mellom Frelimo og Renamo blusset opp igjen i 2013. I august i år inngikk partene under en skjør fredsavtale. Et av hovedelementene i fredsavtalen er desentralisering. Tidligere har guvernørene blitt utnevnt av presidenten, men for første gang blir guvernører valgt direkte i hver provins. Renamo forventer å få guvernører i flere av provinsene, spesielt i sentrale deler av landet. I disse områdene er det store investeringer i utvinningsindustrier, som har drevet den økonomiske veksten i landet, men folket som bor der har sett lite til de positive ringvirkningene. Politisk og økonomisk ulikhet vokser. Dermed kan Renamo mobilisere stor støtte blant fattige som har mistet troen på at regjeringspartiet kan gjør livet deres bedre.
Valget i morgen vil være en stor test for demokratiet i Mosambik, og for fredsavtalen. Renamo har enda ikke gitt fra seg våpen, som de er forpliktet til for å overholde sin del av fredsavtalen. Hvis Renamo opplever at de blir utsatt for valgfusk og at de ikke får noe igjen fra fredsavtalen er det stor fare for at konflikten igjen blusser opp.
Gjeldskrise, svak økonomisk vekst og en enorm korrupsjonsskandale preger landet. Dette skyldes delvis hemmelige lån på hele 2.2 milliarder dollar som ble tatt opp uten parlamentarisk godkjennelse og ble holdt skult for donorer og andre kreditorer. Daværende finansminister sitter i fengsel i Sør-Afrika, og mange i Frelimo er redde for å bli tatt med i dragsuget. Gjeldskrisen i Mosambik angår også Norge idet Oljefondet er nest største eier i Credit Suisse, en av to banker som ga lånene til Mosambik. Norge og andre donorland og institusjoners respons var å kutte budsjettstøtten.
Kontaktperson:
Rådgiver – Sørlige Afrika Magnus Flacké +47 473 09 990
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom