Leading Web Solutions

Høy kredittkortbruk i ferien bidrar til økt etterspørsel etter refinansiering

Del
Mer enn 4 av 10 nordmenn har benyttet kredittkort til betale enten hele eller deler av sommerferien. Det viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank. Flere av de som sliter med å betale ned feriegjelden velger å søke refinansiering.
Foto: MartinDM (iStock)
Foto: MartinDM (iStock)

Én av fem nordmenn oppgir samtidig å ha gruet seg til å motta kredittkortregningen etter ferien. Den finansielle baksmellen kan være vanskelig å håndtere, med mindre man tar grep på et tidlig stadie.

Derfor velger mange å trekke kortet

Årsakene varierer, men en fellesnevner er ønsket om å dra nytte av rabattene som gis ved tidlig bestilling. Turoperatører har som vane å gi prisavslag til de som betaler for feriereisen tidlig.

En medvirkende årsak er at feriepengene utbetales relativt sent. Ferielovens § 11 fastholder at pengene skal utbetales den siste ordinære lønningsdagen før ferien. Det finnes derimot unntak fra denne regelen, blant annet for de som har tariffavtale. For å dekke inn beløpet velger mange å forhåndsbetale med kredittkort.

Finansieringsformen kan også være attraktiv av andre årsaker. Flere kort inkluderer forsikringer for reise og avbestilling, som kan omfatte hele familien. Andre kort gir brukerne egenandelsforsikring for leiebil.

Forsikringen(e) er kun gyldig dersom den reisende belaster kortet med minst 50% av turens kostnader.

Flere refinansierer gjelden sin

For mange blir løsningen å refinansiere kortgjelden. Refinansiering innebærer at man sletter og erstatter kredittkortets saldo, i bytte mot et nytt lån med bedre vilkår.

Rentene på refinansiering avhenger av kredittscoren til den som søker, men ligger oftest et sted mellom 10 og 15%.

Lars J. Gundersen, kundeansvarlig hos låneportalen Refinansiere.net sier følgende om utviklingen:

"Vi har merket en moderat økning i antallet søknader som formidles rett etter ferien. Det gjelder også antallet besøkende som leter etter informasjon om refinansiering av kredittkort. Inntrykket er at folk er bevisst på de høye kostnadene som kortene fører med seg".

Viktige forutsetninger

Forutsetningen for å søke refinansiering er at man får et nytt lån med bedre rente og vilkår. Flere banker krever blant annet et høyt etableringsgebyr for å utstede et nytt lån til refinansiering. Dette gebyret kan spise opp hele fortjenesten og er noe man bør sjekke nøye på forhånd.

Det vil også gagne privatøkonomien hvis man klarer å betale det samme beløpet hver måned etter å ha refinansiert.

Målet med å refinansiere er at man betaler ned lånet raskere, og dermed sparer penger gjennom reduserte rentekostnader. Det vil kun skje hvis man klarer å holde størrelsen på nedbetalingen konstant.

Etter at lånet refinansieres vil størrelsen på avdraget stige sammenlignet med bankens rentekostnader.

Et dyrt betalingsmiddel

Betaler man ikke tilbake pengene innen utløpet av den rentefrie perioden vil det påløpe renter på alt fra 15-35%. Det gjør kredittkort til et dyrt betalingsmiddel, med en rente som ligger en god del høyere enn et gjennomsnittlig forbrukslån.

De fleste kort gir samtidig et rentefritak på mellom 40 og 50 dager, men denne tidsperioden varierer. Derfor er det viktig at man klarer å betale ned hele summen innen kort tid, gjerne ved hjelp av feriepengene.

Ikke betal minstebeløpet

Banker og kredittkortselskap krever at man betaler et månedlig minimumsbeløp tilsvarende 4 prosent av utestående saldo. Skylder man f.eks kortselskapet 50.000 kroner må man i det minste betale 2.000 kroner hver måned.

Velger man å betale minstebeløpet hver måned vil rentene spise opp avdragene på gjelden. I tillegg kan banken måtte konvertere kortgjelden til et vanlig nedbetalingslån hvis man betaler inn for lite over tid.

PS: Refinansiere.net er eid av LeadingWebSolutions, som også publiserer denne pressemeldingen.

Nøkkelord

Bilder

Foto: MartinDM (iStock)
Foto: MartinDM (iStock)
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg pressemeldinger fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Leading Web Solutions