Poteten er sunn, rimelig og bærekraftig
- Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, forteller Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Siden år 2000 har forbruket av ferske poteter gått ned med nesten 50 %.
De yngste velger bort potet til hverdags
I en undersøkelse foretatt høsten 2018 ser vi at 25 % i aldersgruppen 18 – 29 ikke spiser poteter til hverdags, og ca. 30 % spiser poteter en gang i uken i hverdagen. Til sammenlikning velger 36 % i aldersgruppen 60 + å spise poteter 3 av 4 dager i ukedagene.
I 1971 spiste 88 % av befolkningen i Norge poteter på hverdager og 93 % på søndager.
De unge liker poteter, men mange forbinder poteter med tradisjonsmat, som de ikke vanligvis lager. De fleste har et begrenset repertoar med middagsretter til hverdags, og mange bruker ofte pasta og ris.
Poteten er et nøkkelhullsprodukt
Det er fullt mulig å velge poteter i mange spennende retter. Faktisk er poteten et nøkkelhullsprodukt, og sammenlikner vi den med andre vanlige karbohydratkilder, som hvit ris og pasta, kommer den godt ut ernæringsmessig. Poteten er rik på karbohydrat, men har færre kalorier, og har i tillegg fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.
Anvendelig til hverdag og fest
Poteter er en svært anvendelig råvare som kan brukes på så mange måter. Hjemmelaget potetmos er noe alle liker. Det er raskt å lage og lett å spise. Ovnsbakte potetbåter er perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk, og er raskt og enkelt å lage. Små poteter trekkes på 12 minutter og spises med skallet på, og sist men ikke minst er både potetpizza, potetlasagne og ulike eksotiske gryter fantastisk god mat for alle de som ønsker å spise godt og vegetarisk.
Poteten er et godt klimavalg
Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt Co2 utslipp pr. kg. vare.
- Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker, og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok, avslutter Gerd Byermoen.
Den Norske Potetdagen – 2. oktober 2019
Onsdag i høstferien, altså 2. oktober markerer vi den norske potetdagen for første gang. Dette skal bli en årlig merkedag for å sette fokus på alt det positive omkring poteten. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt som har etablert dagen i samarbeid med stolte produsenter og handelen, som vil være med å synliggjøre poteten på denne dagen og i de neste ukene.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom