Prins Harry i sin mors fotspor i Angola

Mandag denne uka tok prins Harry, hertuginne Meghan og deres fire måneder gamle sønn Archie fatt på sin reise i det sørlige Afrika. På fredag besøker prins Harry Huambo, stedet i Angola hvor prinsesse Diana vandret gjennom et aktivt minefelt og møtte mineofre i januar 1997. Samme år og bare uker før sin død, besøkte Diana Norsk Folkehjelps minefelt i Bosnia.
- Da prinsesse Diana besøkte oss i Bosnia, inviterte vi henne til å delta på den diplomatiske konferansen for å forby landminer, som skulle finne sted i Oslo i september. Dessverre viser historien at hun aldri fikk anledning til å delta, men hennes genuine engasjement var utvilsomt med på å løfte landmineproblematikken og et viktig bidrag i prosessen med å få på plass landmineforbudet, sier assisterende generalsekretær og mangeårig leder av minearbeidet i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, som er i Angola i forbindelse med prins Harrys besøk.
I Bosnia fikk Nergaard tilbragt tid på tomannshånd med prinsesse Diana. Han ble imponert over hennes oppriktige engasjement for minesaken.
– Vi hadde var et veldig positivt møte, og det var helt tydelig at dette ikke bare var en prinsesse som var ute etter å finne noe sosialt å smykke seg med.
I 2017 annonserte prins Harry at han ønsket å videreføre prinsesse Dianas engasjement for landminer og deres ofre. Han er ambassadør for kampanjen Landminefree2025, hvor Norsk Folkehjelp deltar sammen med flere andre globale nedrustningsaktører. Kampanjen ble opprinnelig startet av britiske The HALO Trust og Mines Advisory Group (MAG), som er Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner i Angola.
I dag er Huambo-provinsen nesten minefri, og stedet Diana besøkte har utviklet seg til et aktivt lokalsamfunn med skoler og næringsliv. Men nær fire tiår med intern konflikt har satt sine spor, og 17 år etter krigens slutt er Angola fortsatt et av verdens mest minebefengte land. Nær halvparten av befolkningen livnærer seg av eget landbruk, men store deler av landet er ubrukelig som følge av alle landminene og blindgjengerne som ligger i bakken.
Siden oppstarten i 1995 har Norsk Folkehjelp vært en av de viktigste internasjonale mineryddingsaktørene i Angola. Organisasjonen har hatt operasjoner i nesten alle provinser, og jobbet mye med å kapasitetsbygge myndighetene slik at de kan håndtere mineproblematikken på en god måte. I dag driver Norsk Folkehjelp minerydding i Uige-provinsen med støtte fra britiske og norske myndigheter.
- Vi har ryddet titusenvis av eksplosiver i Angola, men situasjonen er fortsatt kritisk. Landet har tidsfrist til 2025 med å bli erklært minefritt og vi jobber på spreng, men pengestøtten til minerydding i Angola har blitt vesentlig kuttet de siste årene. Vi er derfor svært takknemlige for at prins Harry har valgt å komme på besøk, og håper dette kan bidra til å sette Angola på kartet igjen, sier Nergaard.
Kontakter
Per Nergaard
Assisterende Generalsekretær, Norsk Folkehjelp.
Tlf: +47 909 80 311. E-post: pn@npaid.org.
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder



Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: var det nødvendig å kutte nesten en milliard?15.5.2025 12:45:02 CEST | Pressemelding
-Norsk Folkehjelp er glade for at regjeringen velger å øke støtten til Syria og demme opp for noen av kuttene til menneskerettighetsarbeid, men her hadde regjeringen muligheten til å virkelig gå foran og trappe opp støtten i en tid hvor alle kutter kraftig., sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan14.4.2025 12:37:01 CEST | Pressemelding
På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Norsk Folkehjelp: – Still forberedt til årets påsketur11.4.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie.
Presseinvitasjon: Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Astri Aas-Hansen på øvelse med Norsk Folkehjelp før påskeferien7.4.2025 10:12:12 CEST | Pressemelding
Sted: Trollvannstua, Grefsenkollen Tidspunkt: Fredag 11. april, 12:00-13:15
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom