Halvparten av sjøisen i Arktis har forsvunnet
- Det er snakk om enorme mengder is som har forsvunnet. Sjøisen i september er redusert med 3,3 millioner kvadratkilometer siden 1979. Det tilsvarer hele India i størrelse, eller ni ganger Norge, sier Thomas Lavergne, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.
Tydelig trend
Målingene er basert på satellittdata om isutbredelsen fra september 1979 til september 2019.
Isdekket i Arktis varierer i løpet av året, og er på sitt største i mars. Da er området som dekkes av is tre ganger så stort som i september. Utover våren og sommeren tiltar smeltingen.
Lavergne påpeker at selv om isutbredelsen varierer med år og sesong, er nedgangen tydelig.
- Mye tyder på at Arktis vil være isfritt i september om 20-30 år dersom vi fortsetter med dagens utslipp av klimagasser. Det vil si at man vil kunne seile fra Tromsø gjennom Nordpolen til Stillehavet og Asia, sier han.
Klimapanelets dom
Disse endringene bekreftes også i FNs klimapanels spesialrapport om hav og is som ble lansert 25. september. Den tar for seg hvordan klimaendringene påvirker hav, kyst, polare områder og høye fjellområder.
- Den dramatiske issmeltingen får store konsekvenser, både i Arktis og for oss i Norge. Åpent hav påvirker fiskeri, turisme og oljevirksomheten i nord - på godt og vondt, sier Lavergne.
Ikke minst har den forsvinnende havisen konsekvenser for Svalbard, et av stedene i verden der klimaendringene skjer raskest. Dersom den globale oppvarmingen når to grader, blir Svalbard hele seks til syv grader varmere. Den store temperaturøkningen skyldes delvis at havisen rundt øygruppen smelter.
Udiskutabelt klimaendringer
Hovedårsaken til den dramatiske issmeltningen er klimagassutslipp, og særlig CO2.
- Dersom vi kutter drastisk i klimagassutslippene i henhold til Paris-avtalen, vil vi kunne beholde deler av den arktiske sjøisen gjennom året. Det er en tankevekker at det er mulig å stoppe denne utviklingen, sier Lavergne.
Isutbredelsen dag for dag
Meteorologisk institutt overvåker sjøis, snø og temperaturen i permafrosten over hele Norge og mange steder i Arktis og Antarktis. Den nye portalen Cryo samler all denne informasjonen og gir daglige oppdateringer om sjøisutbredelsen.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas Lavergne, seniorforsker ved Meteorologisk Institutt, tlf 91 76 71 84 eller vakthavende meteorolog tlf 480 68 447
Bilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
Været i januar var både vanlig og uvanlig3.2.2025 15:37:05 CET | Pressemelding
Det ble en kald start på årets januar. Midtveis i måneden ble det mildere og totalt sett ble januar en måned på det jevne. Men januar bød også på uvanlig vær, med en lengre periode med plussgrader i fjellet i Sør-Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom