Aktiv mot kreft

Aktiv mot kreft: Aktiv på Arendalsuka

Del
Aktiv mot kreft syklet til Arendalsuka på vegne av alle kreftpasienter som mangler et tilbud om fysisk aktivitet i behandlingsopplegget sitt.
Aktiv mot kreft - På sykkel til Arendalsuka
Aktiv mot kreft - På sykkel til Arendalsuka

-          Vi jobber for at trening skal bli en del av kreftbehandlingen, og for at helseministeren skal stille dette som et krav i sine styringsdokumenter til de regionale helseforetakene. For oss er Arendalsuka en viktig arena. Der vi får mulighet til å utdype hvor viktig dette er, blant annet i møte med de som har makten til å gjøre noe med det, sier Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.

Sykkelturen på tandem startet på Sykehuset Telemark. Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Bård Hoksrud ledet an gjennom de rundt 130 kilometerne sammen med Aktiv mot krefts leder Helle Aanesen på vei mot Arendal og årets store treffpunkt for næringsliv, organisasjoner og politikere.

Med på turen var blant annet NRK-profil og Aktiv mot kreft-ambassadør Yngvar Andersen, kreftoverleverne Mette Longva, Wenche Stensvold og Solveig Vedal og kreftlege ved Sykehuset Telemark, Ørnulf Paulsen. At sykkelturen startet på Sykehuset Telemark var ikke tilfeldig. Der har Aktiv mot kreft allerede etablert ett av sine totalt 16 Pusterom. Pusterommet er et treningssenter hvor kreftpasienter kan trene under og etter kreftbehandling. Aktiv mot kreft har også utdannet mer enn 400 AKTIVinstruktører i samarbeid med Norges idrettshøgskole og Oslo universitetssykehus for å hjelpe kreftpasienter over hele landet til mer fysisk aktivitet.

-          Effekten av trening på Pusterommene i behandlingsforløp for kreftpasienter er godt dokumentert, men dessverre er det fortsatt slik at hvor pasienten bor avgjør om tilbudet er tilgjengelig, sier Aanesen.

Hviler ikke

Vel fremme i Arendal startet forberedelsene til Aktiv mot krefts arrangement på tirsdag ettermiddag. Sammen med legemiddelselskapene Bristol-Myers Squibb, Astellas og AbbVie ble behovet for aktivitet inn i kreftbehandling løftet frem foran et fullt lokale på Hill i Arendal. Hvorfor ikke være aktive mot kreft? var tittel på arrangementet og utgangsspørsmålet for diskusjonene.

Komiker og Aktiv mot kreft-ambassadør Nils-Ingar Aadne ledet arrangementet og det ble stort engasjement i et panel bestående av Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hans Sverre Hansen-Gaard, tidligere kreftpasient, Tormod Skogstad Nilsen, forsker PhD, Norges Idrettshøgskole, Hilde M. Bech, General Manager, Bristol-Myers Squibb, Yngvar Andersen, ambassadør for Aktiv mot kreft, i tillegg til Helle Aanesen.

Hans Sverre Hansen-Gaard delte sine erfaringer på arrangementet, som representant for pasientperspektivet i denne sammenheng. Han var 26 år da han fikk påvist testikkelkreft. Dette er en kreftform med gode prognoser, men kreften hadde i Hansen-Gaards tilfelle spredt seg til flere vitale organer. Etter endt behandlingsopplegg begynte treningen. Først med delmål som å kunne reise seg opp for egen maskin. Deretter gå 20 meter lengre enn dagen før.

-          Etter ti år med målrettede treningsmengder og fysisk aktivitet kom jeg tilbake i jobb, og endte ikke opp som en del av NAV-statistikken med alt hva det innebærer av utenforskap og kostnader for samfunnet, sier Hansen-Gaard.

Første del av programmet presenterte også funn fra rapporten Samfunnsnytten av trening for kreftrammede, hvor nøkkelpunkter om trening og kreft ble løftet frem. Den veldokumenterte effekten av trening i denne sammenhengen er utgangspunktet for Aktiv mot krefts tydelige standpunkt:

-          Trening og Pusterommene må inn i oppdragsdokumentene. Og så må pasientene få AKTIVinstruktør på resept etter endt behandling. Vi snakker om en mulig samfunnsgevinst på 170 millioner kroner årlig. Men aller viktigst er den økt livskvaliteten for hver enkelt pasient, sier Aanesen.

Stillesitting kler Aktiv mot kreft dårlig, en stiftelse etablert for å fremme fysisk aktivitet. Trolig var deres seminar det eneste under Arendalsuka hvor gjestene ble overrasket med en «treningsøkt by surprise». Med egne t-skjorter for formålet og treningsprofil Yngvar Andersen som leder av treningsøkten, fikk gjestene delta på det som trolig ble Arendalsukas mest spontane og folksomme gruppetrening.

-          Det ble selvsagt ingen tung økt denne gangen, men vi håper at det ble en effektiv oppkvikker for gjestene våre. Trening skal som hovedregel være gøy, samtidig som vi vet at for enkelte kan trening være livsviktig, avslutter Aanesen.

Nøkkelord

Kontakter

Helle Aanesen
Telefon: 932 70 707
Epost: helle@aktivmotkreft.no

Bilder

Aktiv mot kreft - På sykkel til Arendalsuka
Aktiv mot kreft - På sykkel til Arendalsuka
Last ned bilde
Helle Aanesen, Nils-Ingar Aadne og Bård Hoksrud
Helle Aanesen, Nils-Ingar Aadne og Bård Hoksrud
Last ned bilde
Aktiv på Arendalsuka
Aktiv på Arendalsuka
Last ned bilde

Om Aktiv mot kreft

Aktiv mot kreft
Aktiv mot kreft
Slemdalsveien 72
0373 Oslo

23 89 64 88http://www.aktivmotkreft.no

Aktiv mot kreft er en privat stiftelse etablert av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007.

Stiftelsens mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Derfor etablerer vi treningsrom, eller Pusterom som vi kaller det, på kreftsykehus i Norge. Dette gjør vi fordi forskning viser at fysisk aktivitet kan være positivt for de aller fleste kreftpasienter – både under og etter behandling. Fysisk aktivitet kan bidra til å redusere uønskede bivirkninger og gi økt utholdenhet, styrke og overskudd. Men viktigst av alt; det bidrar til å bygge mestringsfølelse og øke livskvaliteten.

Følg pressemeldinger fra Aktiv mot kreft

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Aktiv mot kreft på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Aktiv mot kreft

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye