Leading Web Solutions

Undersøkelse - Er det verdt å bruke bensinkort

Del
På verdensbasis er det kun Hong Kong som har høyere drivstoffpriser enn Norge. Mange forbrukere benytter bensinkort for å redusere kostnadene. Er det en løsning som lønner seg?
Hvor gunstig er det egentlig å bruke et bensinkort? Vi har sammenlignet 5 alternativer. Foto: Istock Photos
Hvor gunstig er det egentlig å bruke et bensinkort? Vi har sammenlignet 5 alternativer. Foto: Istock Photos

Bensinprisene satte nye rekorder i begynnelsen av 2019, da én liter 95 oktan tippet 18,50 kroner. Siden den gang har prisene falt noe tilbake. Tall hentet fra Cirkle K sin hjemmeside viser at pumpeprisen nå ligger på ca. 17 kroner per liter.

Rekordprisene sender Norge opp til andreplass på den globale statistikken over drivstoffpriser, satt sammen av Globalpetrolprices.com. Det er kun i Hong Kong at innbyggerne må betale mer ved pumpen. 

Drivstoff koster mye

Årsaken til at drivstoff koster så mye i Norge er sammensatt. Omtrent 60% av literprisen består av rene avgifter til staten, blant annet i form av veibruks- og CO2-avgifter. Det legges også til MVA, tilsvarende 25% av utsalgsprisen. Bensinkjedene skal deretter ha sitt, som legger ytterligere press på prisene.

Norske bilister tilbakelegger hvert år en gjennomsnittlig kjørelengde på 12.000 kilometer. Med en teoretisk pumpepris på 17 kroner vil den årlige drivstoffkostnaden tilsvare 10.200 kroner. Det baseres igjen på et gjennomsnittlig forbruk tilsvarende 0,5 liter per mil.

Undersøkelse

Vi har undersøkt hvor mye en bilist kan spare hvert år med 5 ulike bensinkort, og hvilke begrensninger som følger med hvert tilbud. Kortene har de samme mekanismene som et tradisjonelt kredittkort, med den forskjell at de gir visse rabatter ved påfyll av bensin og diesel.

Begrenset til én kjede?

Rabatt per liter

Maks årlig rabatt

Effektiv rente (veil.)

Shell mastercard Ja 40 øre per liter 2.500 kroner 26,39%
YX Visa Ja 55 øre per liter 2.500 kroner 22,90%
Esso Mastercard Ja 40 øre per Ikke oppgitt 27,06%
365 Mastercard Nei 2% hos alle kjeder. Øker til 3,65% hos Esso. 2.000 kroner 25,53
Circle K MasterCard Ja 40 øre hos betjente stasjoner. 20 øre hos ubetjente stasjoner. Ikke oppgitt 26,27%

Kilde: https://www.kredittkortinfo.no/bensinkort/

Låser deg til samme kjede

Flere av kortene gir deg kun rabatt på drivstoff hvis du fyller hos samme bensinkjede. Det er en ulempe av to grunner:

  • Bensinkjedenes geografiske dekning varierer i landet. Man bør derfor sjekke hvilke stasjoner som finnes i eget nærområde før man tar et endelig valg.
  • Mangelen på fleksibilitet gjør at man fort ender opp med å tape penger. Det er ikke garantert at den kjeden man er knyttet til har billigst drivstoff, selv etter at man trekker bensinkortet.

Med et Shell Mastercard er det for eksempel kun mulig å oppnå 40 øre i rabatt per liter hvis du fyller tanken på en Shell stasjon. Det samme gjelder for de som benytter YX Visa, Esso Mastercard eller Circkle K Mastercard.

Maksgrenser

Videre har mange av kredittkortene en maksgrense for hvor mye man får i rabatt i løpet av ett år. Denne grensen varierer oftest mellom 2.000 og 3.000 kroner. Passerer man grensen slutter rabattene å virke. Enkelte bilister har løst dette ved å gå til anskaffelse av flere kort.

Noen kort har i tillegg en månedlig rabattgrense. De deler den årlige maksrabatten med antallet måneder i året. Er grensen 3.000 kroner, vil det medføre at du kun kan dra nytte av inntil 250 kroner i rabatt hver måned, før fordelen forsvinner.

Betal kredittkortfakturaen i tide

Besparelsene kan også forsvinne i form av rentekostnader hvis man ikke betaler tilbake kredittkortregningen i tide. Lar man gjelden stå ubetalt over en lenger periode vil det legges til gjeldsrenter på det utestående beløpet. Alle kortene vi har undersøkt har en rentefri periode som varer lenger enn 30 dager. 

Man unngår de høye rentene ved å betale tilbake alt man skylder før kredittkortregningen forfaller. Her er det lett å gå i fellen, ved at man ikke innfrir hele beløpet. Da risikerer man at hele den økonomiske fordelen med å bruke bensinkort forsvinner.

Tips for å oppnå billigere bensin

Man trenger ikke nødvendigvis et kredittkort for å spare penger på bensin og diesel. Medlemmer av Coop og NAF kan for eksempel få inntil 55 øre i literrabatt på Cirkle K eller YX. LO-medlemmer kan også spare penger ved pumpen takket være medlemskapet.

Tidligere var det mulig å spare penger ved å fylle opp tanken på bestemte dager i løpet av uken. På søndagskveldene kunne det være lange køer på landets bensinstasjoner fordi literprisene hadde en fast reduksjon på flere prosent sammenlignet med ordinære ukedager.

Dette har stasjonene i stor grad gått vekk fra. Man bør uansett sjekke døgnprisen på bensin ved å besøke kjedenes nettsider.

Nøkkelord

Bilder

Hvor gunstig er det egentlig å bruke et bensinkort? Vi har sammenlignet 5 alternativer. Foto: Istock Photos
Hvor gunstig er det egentlig å bruke et bensinkort? Vi har sammenlignet 5 alternativer. Foto: Istock Photos
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg pressemeldinger fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Leading Web Solutions

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye