
Sør-Fron kutter eiendomsskatten med en tredjedel

Da formannskapet skulle diskutere nivået på eiendomsskatten, hadde de to notat foran seg. I tillegg til rådmannens saksfremlegg med innstilling hadde de et notat utarbeidet av Norsk Hyttelag. Hytteorganisasjonen hadde kritisert administrasjonen for å levere en begrenset analyse som bare viste en liten del av politikernes handlingsrom. I forkant av møtet distribuerte derfor Norsk Hyttelag en egen analyse av de mest aktuelle alternativene.
Notatet fra administrasjonen viste kun konsekvensene av skattesatser mellom 4,5 og 5,9 promille, mens Norsk Hyttelag utredet skattesatser fra mellom 3,0 og 5,9 promille. I tillegg viste Norsk Hyttelag hva de ulike alternativene ville utgjøre i forhold til fjorårets skatteinngang samt budsjettet for 2019.
I løpet av møtet ble det raskt klart at det sto om tre ulike alternativer:
- Rådmannens forslag på 4,9 promille
- Et lav forslag på 3,8 promille
- En mellomløsning på 4,0 promille
Reduserte eiendomsskatten til 3,8 promille
Norsk Hyttelag er glade for at flertallet i formannskapet valgte å anbefale løsningen med en skattesats på 3,8 promille for bolig og fritidsbolig. De vedtok samtidig å redusere skattesatsen for næring fra 7 til 6 promille. Bunnfradraget holdes uendret på 200 000 kroner.
For en gjennomsnittlig hytteeier betyr dette likevel en økning i eiendomsskatten på rundt 30 prosent. I følge Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag er dette en økning de kan leve med. – Det var den første økningen som gjorde at mange fikk doblet skatten over natten som fikk oss til å reagere, sier han. – Det var dramatisk for mange, og ordføreren gikk jo selv raskt ut og sa at dette ble for mye.
En fritidsbolig som var taksert til 1,5 millioner kroner i 2018 betalte da 8 850 kroner i eiendomsskatt. Den vil nå være taksert til rundt 3 millioner kroner, og fikk i utgangspunktet et skattekrav på 17 700 kroner. Med den nye skattesatsen vil denne fritidsboligen få en årlig skatt på 11 400 kroner, i følge Norsk Hyttelags beregninger.
Siden det er fakturert etter gammel skattesats i første termin, vil kommunen løse dette ved å fakturere mindre i andre og tredje termin slik at sluttsummen for året blir riktig.
For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at det er kommunestyret som skal fatte det endelige vedtaket om skattesats i sitt møte den 30. april. Norsk Hyttelag erfarer at kommunestyret vil følge anbefalingen fra formannskapet, men følger naturligvis opp saken frem til endelig avgjørelse i slutten av måneden.
– Har Norsk Hyttelag fått mange tilbakemeldinger fra sine medlemmer i Sør-Fron i denne saken? – Ja, vi har fått mange henvendelser hele veien, smiler Audun Bringsvor, men i dag har det heldigvis gått i e-poster og sms-er med takk, gratulasjoner – og ikke minst ønske om en god påske.
Nøkkelord
Kontakter
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder



Om Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for 600 000 hytteeiere over hele landet. Vi sikrer økt rettferdighet for hyttefolket, og kjemper mot forskjellsbehandling. Vi arbeider primært gjennom dialog med politikerne, og tror at hyttekosen sikres bedre gjennom samarbeid enn konflikt. Hyttefolk og bygdefolk har nemlig felles interesse i å bygge sterke, attraktive og gode lokalsamfunn med et godt tilbud til både heltids- og deltidsinnbyggere. Se også www.norskhyttelag.no.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Ikke lad elbilen på hytta!27.9.2022 07:50:00 CEST | Pressemelding
Har du kjøpt deg elbil med rekkevidde som tar deg helt til hytta? Du bruker kanskje å lade litt på hytta før hjemreisen. Det bør du trolig slutte med, og det gjelder uansett om du bruker nødlader eller har egen ladeboks. Om du holder til i Sør-Norge, er det nemlig stor forskjell på å lade hjemme og på hytta.
Norsk Hyttelag og Norges Hytteforbund slår seg sammen!22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det er to solide interesseorganisasjoner som nå har bestemt seg for å forene krefter. Hver for seg har de to organisasjonene kjempet for hytteeiernes interesser, men de siste årene har utfordringene blitt større og behovet for en stor og samlende organisasjon enda tydeligere.
Stadig flere hytter i strandsonen til tross for byggeforbud20.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra SSB viser at mange søknader om bygging i hundremetersbeltet i strandsonen blir innvilget: I 2021 ble 1398 søknader om nye bygninger i strandsonen innvilget. Dette tilsvarer en økning på 53 % sammenlignet med 2020. Blant byggene som ble reist i strandsonen mellom 2020 og 2021, var 448 av disse nye hytter.
Tokke kåret til Årets hyttekommune 202230.8.2022 14:18:06 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2022 går hederen til Tokke i Telemark. Tokke har gjennom flere år vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket, og de har også valgt å likebehandle hytteeiere og kommunens øvrige innbyggere. – Dermed var det aldri noen tvil om hvor årets pris skulle havne, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.
Advarer mot fortsatt høye strømpriser1.6.2022 07:50:00 CEST | Pressemelding
Da NVE-direktør Kjetil Lund orienterte olje- og energiministeren om kraftprisene i november i fjor, advarte han mot "høyere strømpriser i månedene som kommer". Ministeren oppsummerte situasjonen som "en perfekt storm"; en dramatisk, men forbigående situasjon. For landets 500 000 hytteeiere blåser det fortsatt.