Mann dømt for vanskjøtsel av storfe
Mannen er dømt for å ha vanskjøttet en besetning på rundt 50 storfe over tid. Han anket straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett, men anken ble nektet fremmet.
Bekymringsmelding
Det var da Mattilsynet var på tilsyn etter en bekymringsmelding, 19. april 2016, at de alvorlige forholdene ble avdekket. Av de 50 dyrene var en ku så avmagret at den ble avlivet etter veterinærundersøkelse. Alle dyrene var magre på grunn av næringsfattig fôr. De var skitne av avføring på grunn av manglende måking. Dette hadde i sin tur ført til sviskader i huden som også gjorde dyrene ekstra mottagelig for de luseangrepene de var utsatt for. Rundt halvparten av dyrene ble sendt til slakt, mens resten ble solgt. På slakteriet ble det avdekket et gammelt benbrudd på en av kuene. Dette hadde ikke vært behandlet av veterinær.
I denne saken påpeker retten i skjerpende retning at om ikke Mattilsynet hadde grepet inn og avviklet dyreholdet, ville sluttresultatet antagelig blitt enda verre enn det nå ble.
Lang historikk
Mattilsynet har ført tilsyn med dette dyreholdet over flere år og gitt flere pålegg. Men forhold som ble avdekket våren 2016 var mye mer alvorlig enn det Mattilsynet tidligere hadde observert. Vanskjøtsel av dyr er vanskelig å oppdage. Det er derfor viktig at de som oppdager eller mistenker vanskjøtsel av dyr, melder dette til Mattilsynet.
Kunne søkt hjelp
Retten påpeker at mannen både var arbeidsfør, hadde en grei økonomi, en adekvat utdanning og dessuten mulighet til å søke hjelp hos både Mattilsynet, Nortura og Tine. Han gjorde imidlertid ingenting med dyrenes forhold, som han innrømmer at han kjente til. «Han har forsettlig latt dyrene lide uten å foreta seg noe som helst for å bedre situasjonen for dem», heter det i dommen.
Mattilsynet håper at strengere dommer i dyrevelferdssaker har en preventiv effekt slik at dyreeiere som ikke selv tar vare på dyrene sine søker hjelp før det går galt.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom