Raclette-ost fra Hadeland smeltet fagjury

I det gamle svømmebassengområdet på Thorbjørnrud Hotell ligger Norges eneste in-house hotellysteri. Der lages det både en norsk utagve av Cheddar og Raclette. Begge internasjonalt kjente ostetyper, men her lages de med norsk vri.
For å forsyne hotellet med lokale råvarer driver hotellets eier Olav Lie Nilsen Øvre Kjekshus Gård. Her er det både Norsk rødt fe (NRF) og Jersey-kyr. Jerseymelken er særlig gunstig for ysting på grunn av sin unike fett- og proteinsammensetning. Racletten som lages på Hadeland er spesielt tilpasset den lokale melken fra Øvre Kjekshus gård.
Thorbjørnrud Raclette vant super-gold under Oste-VM i Bergen i 2018. Thorbjørnrud Ysteri har fra tidligere fått godkjent sin Cheddar som Spesialitet. Du kan lese mer om det unike ysteriet her.
En alt-i-ett-ost
- Det som gjør Spesialitet-merket viktig for oss er den ekstra anerkjennelse av at våre produkter er av ypperste kvalitet og er i den øverste ligaen av norsk lokalmat. Det gir oss mulighet til å profilere oss på nye arenaer i samarbeid med Matmerk og å nå ut til nye kunder. Vi tror også at forbrukerne anerkjenner Spesialitet-merket og forbinder dette med produkter av unik kvalitet, sier meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad fra Thorbjørnrud Ysteri.
- Det helt spesielle med vår Raclette er den gode smaken som kommer fra den fantastiske melka som kyrne våre produserer av å beite på Hadelands kulturlandskap og ostens genuine smelte-egenskaper.
- Vi skal ikke skryte på oss å ha funnet opp Raclette, men vi tar gjerne ansvar for å gjenopplive og formidle denne upretensiøse og sosiale måltidsopplevelsen med en norsk vri på ost og tilbehør. Raclette er like god på skiva til frokost som smeltet til fest på kvelden. En alt-i-ett-ost med andre ord, sier meieribetsyreren.
- At den er god, det kan jeg skrive under på, sier Nina Sundqvist. Denne ostene smeltet ostehjertene til hele fagjuryen da vi gjorde vår vurdering. At den vant en gullmedalje i Oste-VM bare understreker den høye kvaliteten det er på alle ostene fra Thorbjørnrud Ysteri. Vi er stolte over å ha dem som merkebrukere i Spesialitet: Merkeordningen for utvalgt lokalmat, avslutter Sundqvist.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noMarit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom