Codan Forsikring

Lege advarer: – Ikke ta med små barn til Asia

Del
Forsikringsselskap mottar stadig flere saker der barn har blitt syke eller skadet på reise i Asia.
Reiser gir fantastiske opplevelser, men tenk igjennom hvor du tar med de minste barna. Foto: iStock
Reiser gir fantastiske opplevelser, men tenk igjennom hvor du tar med de minste barna. Foto: iStock

Mange norske barnefamilier velger å forlate sludd og kulde til fordel for varmere klima i Asia. SOS International hjelper nordmenn på reise på oppdrag fra norske forsikringsselskap. I fjor fikk Alarmsentralen deres inn 400 saker om norske barn mellom 0 og 15 år. Og antallet er stigende.

– Foreldre bør ikke ta med barn utenfor Europa, Nord-Amerika eller Australia før barnet selv kan huske turen i ettertid, sier Per Kristian Opheim som er kontaktlege og ledsagerlege på SOS Internationals alarmsentral.

Barnelegens råd på reisen

Opheim har godt overblikk over sykdoms- og skadebildet for barnefamilier på reise i Asia og gir mange barnefamilier råd:

– Barn bør ikke reise til Asia eller Afrika før de er fem år, og grunnen er først og frem at bakteriefloraen er annerledes. Når barnet er blitt større og har større kroppsvolum, så de blir ikke så lett dehydrert ved sykdom, sier han.

– Mage-tarminfeksjon og feber dominerer sykdomstilfellene. De er sjelden alvorlige, men det kan selvfølgelig være frustrerende og skape bekymring for foreldrene, og ikke minst er det synd for barnet. Hjelp barnet ditt til god hygiene og spesiell god håndhygiene, sier han.

Han tilføyer følgende råd til foreldre, som reiser med barna til Asia:

– Gi barna masse vann som du har kjøpt på flaske. Pass ekstra godt på spebarn. Hold dem i skyggen og ha gjerne på dem lett, dekkende tøy, siden de også blir lett solbrente. Og beskytt dem mot mygg. Denguefeber finnes i Asia, men forekommer heldigvis ikke ofte hos barn, sier han.

Hans viktigste råd til barnefamilier på reise i varme land er likevel:

– Slipp aldri barna av syne i nærheten av vann. Hold alltid øye på barnet ditt ved svømmebassenget eller på stranden, for det kan fort gå galt. Vi ser heldigvis få drukningsulykker, og de fleste reddes der, men det er en forferdelig opplevelse, både for barnet selv og foreldrene, sier Opheim.

Forholdsregler

For populære reisemål i Asia, for eksempel Thailand, vil ikke Folkehelseinstituttet på generelt grunnlag fraråde reiser med barn, så lenge man tar forholdsregler før avreise med riktig vaksinering. Den hyppigste sykdommen blant barn er mage-tarminfeksjoner. Dette kan både være fra virus, f. eks. som smitter via svømmebasseng, og fra bakterier i f. eks. maten. Den nest hyppigste diagnosen er feber, som kan ha mange årsaker bl.a. influensa, forkjølelse eller blærebetennelse.

Høye forventninger til reiseforsikringen - og til behandling i utlandet

– Vi merker at kundene blir mer bekymrede og pågående når det gjelder barn, sammenlignet med henvendelser som kun gjelder dem selv. Og de har andre forventninger og krav til oppfølging. Det er ikke så rart, siden vi snakker om det kjæreste de har. Så er de også mer fornøyde når saken løser seg. Her har SOS International et godt apparat med profesjonelle ansatte, som snakker norsk med norske kunder, og så langt det er mulig, har en kontaktperson som hjelper hele veien hjem, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Selv om barnefamilier ofte reiser på organiserte turer gjennom reiseselskap, så kan det i mange land i Asia være mer krevende å få god hjelp lokalt i enn hva man er vant til.

– Variasjonene i kvaliteten på helsetjenestene er store mellom landene. For eksempel vil de fleste innleggelsene i Kambodsja og Myanmar bli overflyttet til Bangkok i Thailand. Og forskjellene kan variere innad i landene. Vi opplever at mange ikke reflekterer over helsetilbudet i de områdene de reiser til, og tar det for gitt at det er god standard, sier Richvoldsen.

Hvordan kan foreldre bidra?

Når barna skal få hjelp via SOS Internationals alarmsentral spiller foreldrene en viktig rolle. Teamleder Niclas Mortensen på alarmsentralen har snakket med mange bekymrede foreldre:

– Barn, særlig de minste på 0-3 år, kan jo ikke alltid selv sette ord på det de føler og opplever, selv ikke overfor foreldrene. Derfor har vi på alarmsentralen bruk for foreldrenes øyne. Foreldrene kjenner barna og er best i stand til å vurdere hvordan barnet har det i et annet klima. Større barn på 5-6 år kan selvfølgelig bedre sette ord på hva de opplever, så her er det mer snakk om at foreldrene skal formidle barnets ubehag til alarmsentralen eller andre som bistår med hjelp.

Han opplever at norske foreldre ikke er mer engstelige enn foreldre fra andre land:

– Men syke barn i utlandet skaper mer bekymring enn de gjør hjemme. Og en henvendelse til oss kan ofte i like stor grad handle om å håndtere foreldrenes bekymring, som hva som kanskje feiler barnet. Vi gjør derfor vårt beste for å støtte foreldrene, sier Mortensen.

 

Fakta:

Topp 5 årsaker til hjelp:

  1. Mage- og tarminfeksjoner – gastroenteritt. Dette kan både skyldes virus eller bakterier.
  2. Feber – årsakene kan være mange f. eks. influensa, forkjølelse, blærebetennelse. Ofte virusinfeksjoner. Smitten er ofte luftbåren.
  3. Bronkitt og astmatisk bronkitt / luftveisinfeksjon.
  4. Vannkopper – dette er ofte noe, barna tar med seg hjemmefra, siden inkubasjonstiden er 2-3 uker. Det er strenge regler for når man kan reise. Ofte kan barna ha det bra, men oppfyller allikevel ikke kriteriene for å kunne komme med på et fly.
  5. Ørebetennelser/mellomørebetennelser – barna smittes ofte i svømmebassenget. Det er regler for når man kan fly med mellomørebetennelse, og det kan være meget smertefullt for barnet, hvis reglene ikke overholdes.

 Topp 5 skadeland (antall)

  1. Thailand
  2. Filippinene
  3. Vietnam
  4. Indonesia
  5. Kina

 

Kilde: SOS International

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Reiser gir fantastiske opplevelser, men tenk igjennom hvor du tar med de minste barna. Foto: iStock
Reiser gir fantastiske opplevelser, men tenk igjennom hvor du tar med de minste barna. Foto: iStock
Last ned bilde
Per Kristian Opheim, her på reise som ledsagerlege. Foto: Privat.
Per Kristian Opheim, her på reise som ledsagerlege. Foto: Privat.
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg pressemeldinger fra Codan Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Codan Forsikring

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye