Codan Forsikring

Halvparten vet ikke om eposten er hacket

Del
Halvparten av alle spurte er usikre på om epostadressen deres har blitt hacket det siste året. – Når ikke engang proffene har full kontroll, kan vi ikke forvente at vanlige folk skal ha det heller, sier forskningssjef Kai Roer.
En ny undersøkelse viser at halvparten av oss ikke vet om e-posten har blitt hacket. Foto: iStock
En ny undersøkelse viser at halvparten av oss ikke vet om e-posten har blitt hacket. Foto: iStock

Svarene om usikkerhet knyttet til eposten vår kommer frem i en ny, landsrepresentativ spørreundersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av forsikringsselskapet Codan.

 Respondentene ble bedt om å ta stilling til følgende påstand: «Jeg er sikker på at min epostadresse ikke har blitt hacket det siste året».

 19 prosent svarte «nei», og 31 prosent av de spurte svarte «vet ikke». 50 prosent svarte «ja» til påstanden.

Milliarder av passord på avveie

Kai Roer er forskningssjef ved KnowB4 Research, forskningssenteret til det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowB4. Han er ikke overrasket over usikkerheten respondentene gir uttrykk for.

­– At andre skal ha fått tak i passordet vårt, er for de fleste av oss noe som er vanskelig å forstå. Samtidig vet vi som jobber med dette at milliarder av passord er på avveie og deles fritt på Internett – gjerne av mennesker med uærlige hensikter, sier Roer. 

Han advarer mot overdreven tro på at eposten er trygg, en misforståelse han sier er svært utbredt.

– Våre undersøkelser viser at folk flest er for selvsikre; for eksempel mener seks av ti at de kan merke det hvis PC-en deres er hacket. Sannheten er at dette er svært vanskelig å avdekke, selv for profesjonelle, sier Roer. 

Juridisk hjelp ved ID-tyveri

Blir eposten din hacket og uvedkommende får tilgang til din private informasjon, er veien kort til ID-tyveri. Kunder av Codan forsikring har forsikring mot ID-tyveri og nettmisbruk inkludert i forsikringen sin, helt kostnadsfritt. 

­– Identitetstyver er som oftest ute etter økonomisk vinning. De kan tømme kontoen din, bestille varer på nett eller ta opp lån i navnet ditt. I slike tilfeller gir forsikringen deg advokatbistand for inntil 100 000 kroner, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan forsikring.

Hjelpen kan være å forhindre videre misbruk av identiteten din, eller å fremsette krav om erstatning for økonomisk tap. Du kan også få hjelp ved mobbing, trakassering eller hvis noen legger ut uønskede bilder av deg på nettet.

– Det samme gjelder hvis kontaktopplysningene dine spres, eller hvis noen hacker bruker- eller epostkontoene dine, sier Richvoldsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En ny undersøkelse viser at halvparten av oss ikke vet om e-posten har blitt hacket. Foto: iStock
En ny undersøkelse viser at halvparten av oss ikke vet om e-posten har blitt hacket. Foto: iStock
Last ned bilde
Kai Roer. Foto: Katrine Lunke
Kai Roer. Foto: Katrine Lunke
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg pressemeldinger fra Codan Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Codan Forsikring

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye