Codan Forsikring

Én av tre nordmenn har bålpanne: Vær ekstra på vakt når det er meldt om skogbrannfare

Del
Nordmenn elsker bålpanner, men ikke alle vet at bruk i naturen er omfattet av strenge regler. Er det forbudt å fyre opp bål, så er det også forbudt å tenne opp i bålpanna.
Foto: iStock
Foto: iStock

36 prosent av alle nordmenn eier en bålpanne. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegnen av Codan Forsikring.

– Det er ingen tvil om at bålpannene har vunnet nordmenns hjerter. De er praktiske og stemningsfulle, men kan også være skumle hvis man ikke er påpasselig, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

I Norge er det generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Ifølge Brannvernforeningen omfatter forbudet alle typer åpen ild.

­­– Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen, skriver foreningen på sine hjemmesider.

Samtidig presiserer foreningen at du har lov til å grille eller bruke bålpanne på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt. Dette kan for eksempel være i din egen hage.

Ting å tenke på

Bålpannene kommer i mange utforminger. Mens noen settes rett på bakken, er det noen som står på stativ og andre som henger i lufta. Felles for dem er at de er ildsteder, og at man må vurdere dem på samme måte som man vurderer bål.

­– Hvis du er et sted hvor du ikke ville tent et bål, skal du heller ikke fyre opp i bålpanna. Dette rådet gjelder alle steder, året rundt. En bålpanne må for eksempel ikke plasseres for nært huset, på brennbart underlag eller under et tak eller en markise, sier Richvoldsen.

I brannvernsammenheng brukes uttrykket «kaffebål» om et bål med en diameter på maksimalt 60 centimeter. Ifølge retningslinjene for bålpanner utarbeidet av brannvesenet i Rogaland, er en bålpanne med diameter på 60 centimeter å regne som et kaffebål. Bruken av slik er ikke regulert, og det er opp til den enkelte å utvise alminnelig aktsomhet.

– Det personlige ansvaret er der hele tiden: Det er den som tenner på som har ansvaret for ilden, herunder å slukke bålet når man er ferdig. Samtidig gjelder de kommunale forskriftene side om side med de nasjonale reglene. Hvis skogbrannfaren er høy, kan kommunene stenge også de tilrettelagte grill- og bålplassene, sier Richvoldsen.

Hvis du ønsker å ta med bålpanna ut i naturen, er en god huskeregel å alltid sjekke skogbrannindeksen på yr.no før du skal på tur.

Undersøkelsen er gjennomført i februar av Norstat på vegne av Codan Forsikring, i et landsrepresentativt utvalg på 1000 respondenter. 36 prosent av de spurte oppgir at de har en bålpanne hjemme eller på hytta/i fritidsboligen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: iStock
Foto: iStock
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg pressemeldinger fra Codan Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Codan Forsikring

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye