Bærekraftig landbruk gir bedre kosthold

Mangel på viktige mineraler og vitaminer i de første leveårene kan føre til uopprettelige helseskader. Hva barna spiser tidlig i livet er essensielt for videre utvikling, for muligheten til å lære på skolen og i arbeidslivet som voksen. Gjennom Utviklingsfondet sine prosjekter får bønder i Malawi økt kunnskap om klimasmarte og bærekraftige landbruksmetoder, flere type vekster i åkeren og husdyr på gården. Dette gir økte og mer varierte kilder til mat, som igjen har ført til bedre kosthold.
Stor forbedring hos målgruppen
Utviklingsfondet har nylig bestilt en evaluering for å se om det er sammenhenger mellom landbruksteknikkene som læres bort, økt matproduksjon hos bønder og forbedret ernæring. Evalueringen viser at bønder som produserer mer og variert mat også spiser sunnere. Hele 81 % av målgruppen som omfattes av prosjekter som fremmer økt matproduksjon rapporterte om å ha spist mat fra minst fem matvaregrupper siste døgn, mot 54 % av kontrollgruppen som ikke var med i prosjektene.
Sabina Jeremani, en 64-år gammel bonde som bor sammen med sine døtre og sju barnebarn i Mpingu , forteller om endringene som har skjedd i husholdningen hennes;
Før jeg begynte å praktisere bærekraftig landbruk og ble opptatt av i mangfold i åkeren fokuserte jeg utelukkende på mais. Vi overlevde på ett måltid om dagen. Måltidene var i hovedsak laget av maismel og noe grønnsaker. Nå dyrker jeg seks ulike type vekster. Jeg dyrker både grønnsaker og belgfrukter selv. I tillegg har jeg fått meg høner og en melkeku gjennom Utviklingsfondets program. Jeg er så glad for at jeg nå kan gi familien min et mer variert kosthold. Nå får de til og med melk, og barnebarna mine får grøt med melk i. Hønene gir oss egg. Jeg selger også kyllinger og kjøper annen mat vi ikke produserer selv for pengene. Nå har vi mulighet til å spise egg eller kjøtt fire ganger i uka.
Sabina har lært de nye landbruksteknikkene hun nå benytter av en modellbonde. Modellbøndene lærer av Utviklingsfondets partnere, og lærer videre bort til sine følgebønder, slik som Sabina. I programmet Sabina har deltatt i mottar man et dyr mot at man lover å gi enten dyret selv eller avkommet videre til en annen bonde når dyret har født. De som deltar i programmet lærer om hvordan de skal ta vare på dyrene før de selv får et gjennom programmet.
Mat og helse må ses i sammenheng
Sabina gleder seg over å se at barnebarna vokser til og er sunne. Melka som familien nå har mulighet til å inkludere i maten er ideell for barnas vekst og utvikling. Barnebarna til Sabina vil nå bli bedre beskyttet mot sykdommer, og de har mer energi til å vokse, leke og lære.
I følge evalueringen drikker eller spiser hele 72 % av barna melk og melkeprodukter i husholdninger som nå har praktisert bærekraftige landbruksteknikker i to til tre år. Før foreldre eller besteforeldre ble med i prosjektene var det kun 17 % av barna i de samme familiene som gjorde det. Til sammenligning var konsumet av melk for barn i familier som ikke var med i prosjektene 18 % for to-tre år siden, mot 21 % i dag.
Nøkkelord
Kontakter
Siri. O KvaløKommunikasjonsrådgiver
Tel:412 60 039siri@utviklingsfondet.noBilder

Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet støtter fattige lokalsamfunn så de kan produsere nok sunn mat i en verden med økende sult og klimaendringer.
I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Vi jobber helhetlig og kombinerer bærekraftige tiltak for å utvikle robuste lokalsamfunn. Sammen øker vi matproduksjonen gjennom klimatilpasset landbruk, lokale frøbanker, plantemangfold, bedret jordsmonn, tilgang på vann og vern av naturen. Målet er å styrke småbondens kunnskap, rettigheter og inntekter.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
Anja Cecilie Solvik fra Bunadsgeriljaen er ny ambassadør for Utviklingsfondet25.9.2024 14:44:15 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, har gått inn som ambassadør for Utviklingsfondets underskriftkampanje. - Utviklingsfondet er en av organisasjonene som ønsker å bidra til endring ved å påvirke. Det har jeg erfaring med, og ønsker derfor å bidra der jeg kan, sier Solvik.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom