1.000 tonn gresskar på vei til Halloween

Vi regner med at i overkant av 1.000 tonn halloweengresskar vil bli solgt i ukene frem mot 31. oktober, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er et sted mellom 200.000 og 250.000 gresskar. Disse er dyrket frem som mat, og vi oppfordrer derfor alle til å skrape ut innmaten før de lager lykt av skallet.
Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Da kler barna seg ut, ofte i litt skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, troll og hekser, og går på dørene til folk for å tigge godterier. Ikke så ulikt den gamle norske tradisjonen med å gå julebukk.
Feiringen av allehelgensaften, kvelden før allehelgensdagen, er opprinnelig en kristen skikk, men har utviklet seg til å bli en ikke-religiøs feiring.
Den amerikanske halloweenfeiringen med "trick-or-treat", eller “knask eller knep” som vi kaller det, foregår alltid 31. oktober, og forberedelsene kan være hyggelige familieaktiviteter. Gresskarlykten som settes på trappen med lys i signaliserer at her er barna velkommen.
Av innmaten fra gresskaret kan det være godt å lage en deilig varmende gresskarsuppe med en søt og god gresskarpai til dessert, og kjernene smaker nydelig nå de er ristet. Enten som snacks eller i bakverk.
Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Den etter hvert velkjente oransje sorten, populært kalt halloweengresskar, kan bli veldig stor, men de vi kjøper i butikken veier normalt 4 – 6 kg.
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 - 4000 år før Kristus. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.
Les mer om gresskar i leksikonet vårt.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom