Vikingskipene kan kollapse

Se for deg et Norge uten vikingskipene på Bygdøy. Dette scenariet kan bli en realitet uten de nødvendige bevilgninger til et nytt vikingtidsmuseum.
– Politikerne synes dessverre ikke å ha tatt innover seg hvor dramatisk situasjonen er. For hver dag som går skades samlingen, og uten midler til nødvendig sikring fortsetter den alvorlige ødeleggelsen, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo.
Det siste året er det oppdaget nye urovekkende skader på både Gokstadskipet og Osebergskipet, og i sommer måtte det utføres akutt oppstøtting av Gokstadskipet, etter at deler av skroget begynte å sige. Uten omfattende sikring vil skipene langsomt brytes ned og til slutt kollapse over dagens oppstøttinger.
Vikingskipene er en nasjonal kulturskatt og en del av vår felles verdensarv. Internasjonalt er det en enorm interesse for vikingtiden, og Vikingskipshuset er Norges best besøkte museum. Hvert år kommer over en halv million besøkende fra hele verden for å oppleve verdensarven på Bygdøy. I regjeringens forslag til langtidsplan for forskning og høyere utdanning nevnes Vikingtidsmuseet som ett av tre ferdig prosjekterte byggeprosjekter. Det fremgår likevel ikke når byggestart skal skje. UiO frykter at arbeidet går for langsomt.
– Vi har lenge visst at vi må gjøre noe for å sikre vikingtidssamlingen på en forsvarlig måte for fremtiden. Skadene som ble påvist denne sommeren forteller at tiden betyr alt i denne saken, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.
I sommer sendte Universitetet i Oslo, som har ansvaret for gjenstandene, et bekymringsbrev til statsråd Iselin Nybø for å orientere om alvoret i situasjonen. Statsråden har altså informasjon om at vikingtidssamlingen står i fare og at en utsettelse av sikringsarbeidet medfører økt risiko for skader.
Glørstad mener avgjørelsen strider mot Jeløya-plattformen som Regjeringen presenterte i januar.
- Der kom de med et løfte om å satse på museer i Norge. Da er det oppsiktsvekkende at Regjeringen velger å se bort fra opplysningene om at skipene står i fare for å ødelegges, og ikke tar ansvar for å sikre Norges mest ikoniske kulturarv for ettertiden, sier Glørstad.
På disse sidene kan du laste ned illustrasjoner og finne mer informasjon om det nye Vikingtidsmuseet.
Nøkkelord
Kontakter
Svein Stølen, rektor
Mobil: 906 33 514
E-post: svein.stolen@admin.uio.no
Håkon Glørstad, museumsdirektør
Mobil: 992 92 802
Telefon: 22 85 95 74
Epost: hakon.glorstad@khm.uio.no
Øivind Gulliksen, kommunikasjonsansvarlig
Mobil: 907 87 318
Epost: oivind.gulliksen@khm.uio.no
Bilder

Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
UiOs menneskerettighetspris til krigsbarn5.12.2024 07:31:16 CET | Pressemelding
Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon får prisen for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn, en offergruppe som ofte blir glemt. De er selv født som resultat av krigsvoldtekter under Bosnia-krigen.
Skjebnetid for Europa: Vi må snakke mer om krig i Norge25.11.2024 10:23:35 CET | Pressemelding
– Det verste som kan skje om det blir krig er at vi ikke er forberedt, sier konfliktforsker Tore Wig ved Universitetet i Oslo.
Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.05.11.2024 09:06:23 CET | Pressemelding
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom