Barn under 10 år bør ikke spise lever som middagsmat på grunn av tungmetallet kadmium

Videre fraråder Mattilsynet ungdom og voksne å spise mye lever fra utmarksbeitende dyr som elg, reinsdyr, hjort, rådyr og sau. Det er særlig i leveren til dyr som beiter ute at kadmium kan hope seg opp.
-Inntak av for mye kadmium over lengre tid kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for kreft. Det er ikke snakk om akutt sykdom, men skader som utvikles gjennom mange år, sier seniorrådgiver Julie T. Håland i Mattilsynet.
Kadmium finnes naturlig i jorda. I Norge er det hovedsakelig gjennom korn og kornprodukter, rotgrønnsaker og poteter vi får i oss kadmium, ettersom dette er mat vi spiser mye av. De som spiser lever til middag, spesielt fra vilt, vil få et ekstra bidrag av kadmium utover det vi ellers får gjennom et vanlig kosthold.
Grunnlag for advarselen er nye scenarioberegninger som Mattilsynet har bestilt fra Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet har sett på hvor mye barn, ungdom og voksne kan spise av lever før vi får i oss mer kadmium enn det som anses som trygt (tolerabelt inntak i uken (TWI)). Siden barn, ungdom og voksne har ulikt spisemønster og kroppsvekt, vil det vi tåler av tillegg av kadmium fra lever variere.
-Barn under 10 år bør ikke spise lever som middagsmat. Ungdom bør ikke spise lever fra enten hjort, rådyr, eller sau oftere enn ett måltid i måneden, eller seks måltider i året med lever fra elg eller reinsdyr.
Voksne bør ikke spise lever fra enten elg, reinsdyr, hjort eller rådyr oftere enn ett måltid i måneden, eller lever fra sau oftere enn ett måltid i uka sier seniorrådgiver Julie T. Håland. For gravide og ammende gjelder samme råd som for voksne.
Advarselen gjelder ikke leverpostei siden leverpostei allerede er med i beregningen av hvor mye kadmium vi får i oss gjennom et normalt kosthold. Leverpostei er et blandingsprodukt som inneholder mest lever fra svin. Svinelever inneholder lavere nivåer av kadmium enn lever fra dyr som beiter ute. Mattilsynets analyseresultater viser også lave nivåer av kadmium i leverpostei. Det er når vi spiser lever som middagsmat at eksponeringen av kadmium kan bli for høy.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom