Nye eplesorter på vei
Hvert år produseres mellom 5 000 og 10 000 tonn epler i Norge, hovedsakelig kjente sorter som Discovery, Rød Gravenstein, Summerred og Aroma. Produksjonen kan økes betraktelig om man får frem nye sorter som har egenskaper som forbrukeren vet å sette pris på.
Smakstest på Mathallen Oslo
- Over hele verden forskes det kontinuerlig på å finne bedre eplesorter med pent utseende, god lagringsevne og som tåler lengre transporter. Nå har det blitt forsket fram ti nye eplesorter som det beregnes at dagens unge vil like godt, forteller informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
For tre år siden hadde OFG en smakstest på disse ti sortene. Året etter hadde man pressetur til Sylling for å se at de ti nye sortene ble plantet. Nå har disse epletrærne begynt å bære frukter, og OFG inviterte til pressekonferanse på Oslos nye Mathall med smaking av at de ti eplesortene i forkant av Den Norske Epledagen onsdag 17. oktober .
To tsjekkere på norgestur
Sammenlignet med de populære Aroma og Rød Aroma, som i dag har rundt 30 prosent av produksjonen her i landet, kom den tsjekkiske sorten Rubinola best ut i smakingen på Mathallen Oslo, både når det gjelder smak og utseende (salgbarhet). Fetteren Rubinstep, også fra Tsjekkia, kom et lite skritt etter.
- Dette er også sortene vi har størst tro på. Rubinstep hadde nok kommet enda høyere opp om smakingen hadde skjedd litt senere, ettersom den er moden først litt lenger ut i oktober, påpeker forsker Mekjell Meland hos Bioforsk Ullensvang, som leder storskalaforsøket med nye eplesorter.
Kan ta nye markedsandeler
Målet med forskningen har blant annet vært å finne et eple som kan bidra solid til økte markedsandeler for norske epleprodusenter. Riktig så langt har man ennå ikke kommet.
- Selve gulleplet har vi nok ikke funnet. Men nye markedsandeler kan oppnås hvis vi forlenger sesongen ut desember og til februar, mener Terje Larsen, fruktprodusent og leder i styringsgruppen for storskalaforsøkene.
Den norske Epledagen
Opplysningskontoret for frukt og grønt har markert Den Norske Epledagen på forskjellig vis gjennom mange år.
- I år vil vi bli å finne på torget i Mathallen Oslo med epleinformasjon og smakebiter. Videre blir det eplestoff i ukepresse og andre medier, sier informasjonssjef Britt Kåsin.
Bildetekst: Fremtidens epler: I denne eplekassen ligger kanskje eplesorten som kan gi den norske epleproduksjonen et løft. Fra venstre: Forsker Mekjell Meland, Bioforsk Ullensvang, fruktdyrker Terje Larsen og direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Fotograf: Pål H. Christiansen
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom