Nye eplesorter på vei
Hvert år produseres mellom 5 000 og 10 000 tonn epler i Norge, hovedsakelig kjente sorter som Discovery, Rød Gravenstein, Summerred og Aroma. Produksjonen kan økes betraktelig om man får frem nye sorter som har egenskaper som forbrukeren vet å sette pris på.
Smakstest på Mathallen Oslo
- Over hele verden forskes det kontinuerlig på å finne bedre eplesorter med pent utseende, god lagringsevne og som tåler lengre transporter. Nå har det blitt forsket fram ti nye eplesorter som det beregnes at dagens unge vil like godt, forteller informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
For tre år siden hadde OFG en smakstest på disse ti sortene. Året etter hadde man pressetur til Sylling for å se at de ti nye sortene ble plantet. Nå har disse epletrærne begynt å bære frukter, og OFG inviterte til pressekonferanse på Oslos nye Mathall med smaking av at de ti eplesortene i forkant av Den Norske Epledagen onsdag 17. oktober .
To tsjekkere på norgestur
Sammenlignet med de populære Aroma og Rød Aroma, som i dag har rundt 30 prosent av produksjonen her i landet, kom den tsjekkiske sorten Rubinola best ut i smakingen på Mathallen Oslo, både når det gjelder smak og utseende (salgbarhet). Fetteren Rubinstep, også fra Tsjekkia, kom et lite skritt etter.
- Dette er også sortene vi har størst tro på. Rubinstep hadde nok kommet enda høyere opp om smakingen hadde skjedd litt senere, ettersom den er moden først litt lenger ut i oktober, påpeker forsker Mekjell Meland hos Bioforsk Ullensvang, som leder storskalaforsøket med nye eplesorter.
Kan ta nye markedsandeler
Målet med forskningen har blant annet vært å finne et eple som kan bidra solid til økte markedsandeler for norske epleprodusenter. Riktig så langt har man ennå ikke kommet.
- Selve gulleplet har vi nok ikke funnet. Men nye markedsandeler kan oppnås hvis vi forlenger sesongen ut desember og til februar, mener Terje Larsen, fruktprodusent og leder i styringsgruppen for storskalaforsøkene.
Den norske Epledagen
Opplysningskontoret for frukt og grønt har markert Den Norske Epledagen på forskjellig vis gjennom mange år.
- I år vil vi bli å finne på torget i Mathallen Oslo med epleinformasjon og smakebiter. Videre blir det eplestoff i ukepresse og andre medier, sier informasjonssjef Britt Kåsin.
Bildetekst: Fremtidens epler: I denne eplekassen ligger kanskje eplesorten som kan gi den norske epleproduksjonen et løft. Fra venstre: Forsker Mekjell Meland, Bioforsk Ullensvang, fruktdyrker Terje Larsen og direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Fotograf: Pål H. Christiansen
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom