Konsesjoner til vindkraft og kraftledninger i Snillfjordområdet
- Utbygging av disse vindkraftverkene kan gi rundt 1,4 TWh i ny kraftproduksjon per år. Prosjektene vil gi ny elektrisitetsproduksjon i et underskuddsområde og styrke forsyningssikkerheten i Midt-Norge. En gjennomgående ledning fra Storheia til Trollheim utløser vindkraftpotensialet i Snillfjord på en god måte og gir oss samtidig et robust kraftsystem for fremtiden. Vindkraftutbygging i Snillfjordområdet er et viktig bidrag til å følge opp målsetningene om økt satsing på fornybar kraftproduksjon i Norge, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.
De konsesjonsgitte vindkraftverkene vil ha en installert effekt på 510 MW. Kraftledningen skal bygges fra Storheia transformatorstasjon i Åfjord kommune, via ny transformatorstasjon i Snillfjord til en ny Trollheim transformatorstasjon i Surnadal kommune. Anleggene berører åtte kommuner og to fylker.
NVE har vektlagt at de konsesjonsgitte anleggene i hovedsak har lokal og regional politisk støtte og at konsesjonene er i tråd med fylkesdelplan for vindkraft i Sør-Trøndelag. Total investeringskostnad er anslått til ca. 8 milliarder kroner.
Vindkraftverkene med tilhørende kraftledninger er vesentlige arealinngrep. De vil være synlige fra flere steder med bebyggelse og fra friluftslivsområder. Anleggene kan påvirke landskapsopplevelsen i regionen. Anleggene kan også påvirke naturmangfoldet, spesielt fugl. Både vindkraftverkene og kraftledningene kan utgjøre en kollisjonsfare og en forstyrrelse for flere arter. Det er stilt krav til for- og etterundersøkelser om hubro og svartand. Totalt sett vil inngrepsfrie naturområder bli redusert med ca. 80 km2 .
NVE har satt omfattende vilkår knyttet til blant annet utarbeidelse av miljø-, transport- og anleggsplan, sanering av eksisterende 132 kV ledning mellom Snillfjord og Orkdal, reduksjon av planområdet for Svarthammaren/Pållifjellet vindkraftverk, kamuflering av delstrekninger på ny 420 kV ledning og eventuell merking for å redusere kollisjonsrisiko for fugl. Det er også satt vilkår om tilrettelegging av alternative friluftslivsområder i Snillfjord.
NVEs vurdering er at de samlede virkningene er akseptable når de veies opp mot fordelene knyttet til ny fornybar energi og forsyningssikkerhet. NVE har også vektlagt at anleggene kan medføre betydelige positive økonomiske virkninger for regionen.
NVE har samtidig avslått søknaden om Heimsfjellet vindkraftverk i Hemne kommune. Prosjektene Engvikfjellet (TrønderEnergi Kraft AS) og Geitfjellet (Zephyr AS) i Snillfjord kommune overlapper de konsesjongitte vindkraftverkene Svarthammaren/Pållifjellet og Geitfjellet, og er avslått.
Les mer om konsesjon til 420 kV kraftledning mellom Storheia og Trollheim her
Les mer om konsesjon til Geitfjellet vindkraftverk her
Les mer om konsesjon til Remmafjellet vindkraftverk her
Les mer om konsesjon til Svarthammaren og Pållifjellet vindkraftverk her
Les mer om konsesjon til Frøya vindkraftverk her
Les mer om avslag på konsesjon til Heimsfjellet vindkraftverk her
Les mer om avslag til konkurrerende prosjekt på Geitfjellet her
Les mer om avslag til Engvikfjellet vindkraftverk
Kontaktpersoner:
Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud, telefon 22 95 9020
Avdelingsdirektør Rune Flatby, mobil 416 78 203
Last ned faktaark om konsesjon til vindkraft og kraftledninger i Snillfjordområdet her
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE stiller krav til utredninger for vindkraft i Finnmark25.4.2025 10:56:46 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har i dag fastsatt utredningsprogrammer for hver av de 11 pågående vindkraftsakene i Finnmark. Programmene setter krav til hvilke temaer som må utredes før selskapene kan søke om konsesjon. Utredningskrav om reindrift fastsettes senere. Det samme gjelder utredningsprogrammene for nettiltakene i området.
NVEs sikringsarbeider mot flom og skred i Longyearbyen er ferdigstilt23.4.2025 10:29:48 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard markerer torsdag 24. april at et omfattende sikringsarbeid i Longyearbyen er fullført. Etter flere år med analyser, planlegging og gjennomføring av tiltak, er byen nå sikret mot snøskred, og flom- og sørpeskred i et klima i rask endring.
Økende snøskredfare i påska16.4.2025 11:41:20 CEST | Pressemelding
I hele fastlands-Norge blir det nå mildt og skredfaren er økende. Snødekket svekkes av mildværet og skred kan løsne av seg selv, eller utløses lett av deg som ferdes i skredterreng. I Nord-Norge er snødekket lagdelt og vinterlig, og her vil snøskredfaren være betydelig.
Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.
Snøskredfaren i innledningen til påska10.4.2025 12:56:42 CEST | Pressemelding
Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom