Forskningsrådet om klimaforliket:: Savner tydeligere satsing på forskning
– Nå ser vi frem til at Regjeringen følger opp dette i statsbudsjettet, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.
Forskningsrådet etterlyste forskning og innovasjon da meldingen ble lagt fram. I klimaforliket går Stortinget inn for å øke bevilgningene til Forskningssentrene (FME-ene) ytterligere i de kommende statsbudsjettene.
– Forskningsrådet er fornøyd med føringene Stortinget gir Regjeringen for å styrke FME-ene. gjennom det nye klimaforliket. Men mer må til og vi vil fortsette å være en pådriver slik at forskningen får den rollen den må ha i klimapolitikken, sier direktør i Forskningsrådet Arvid Hallén.
Trenger ny kunnskap
Klimameldingen peker på en rekke nødvendige tiltak for å løse klimautfordringene, men de fleste krever utvikling av ny kunnskap og teknologi gjennom forskning. Det ligger for eksempel store utfordringer i krysningsfeltet mellom verdens økende energibehov og nødvendigheten av å kutte CO2-utslippene. Ett eksempel er utvikling av mer energieffektive bygg (passivhus).
– Skal vi kunne realisere tiltakene som legges fram i meldingen, kan vi ikke basere oss på etablert kunnskap alene. På hvert eneste tiltaksområde trenger vi et bedre kunnskapsgrunnlag og nye teknologier., sier Hallén.
Forskningsrådet slutter seg til den nasjonale strategien for forskning og utvikling (FoU) innenfor energisektoren, Energi21, som anbefaler en videre opptrapping av den offentlige finansieringen av FoU.
– Økt investering i forskning vil være avgjørende for at vi kan stå rustet til å nå nye utslippsmål i fremtiden. Det forrige klimaforliket ga en forutsigbar opptrapping av satsingen på miljøvennlig energi og gjorde det mulig for oss å mobilisere forskningsmiljøene på en helt unik måte. Skal vi kunne videreføre dette, trenger vi en tydelig prioritering av forskning på klima og energi, sier Arvid Hallén.
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom