Blomkål, grønnsakenes hvite dronning

Brassica oleracea er det latinske navnet, og blomkål stammer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål som betyr kålblomst eller blomstrende kål.
Blomkål ble først kjent utover i Europa på 1700-tallet. Etter den tid har de flotte og store sortene vi kan nyte i dag blitt utviklet. Og det er nettopp det vi gjør, vi nyter blomkålen. Den er deilig i forretter, som tilbehør eller som egen hovedrett, i supper, gratenger, stuet, gratinert, bakt, i omeletter, i salater, på grillen, i pureer, i pizzadeig og som snacks med dipp til. Blomkålris er også blitt et kjent begrep, en super erstatning for ris eller pasta.
Blomkål har både lavt energi- og fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Nå er vi i starten på den norske sesongen. Det bugner av helt ferske blomkålhoder. Her får du våre mest populære blomkålretter. Matfaglig rådgiver, Toril Gulbrandsen, gir deg her de mest populære blomkålfavoritter. - Blomkål i salater, bakt hel i ovn eller grillet må du prøve, det vil garantert falle i smak, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no.
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er 5 om dagen til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebase.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom