MENY kutter ut engangsplast

Plast er et nyttig materiale som emballasje for å bevare produktkvaliteten på mat. Men til bruk i engangsprodukter er plast ofte unødvendig. For å ta vare på miljøet og bidra til mindre forsøpling, tar derfor MENY-kjeden nå nye grep.
- Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda, i parken eller i sjøen. Vi tar vår del av ansvaret og har gitt oss selv korte tidsfrister. I løpet av ett år skal vi fjerne all plast i engangsbestikk, engangsbegre og engangskopper fra butikkene og erstatte dem med alternative materialer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
WWF roser initiativet.
– Vi er glade for at MENY ønsker å bidra til å stanse tilsiget av plast i verdenshavene ved å fjerne unødvendig engangsplast fra sine butikker. Slike initiativ fra dagligvarebransjen er svært viktige, og jeg håper flere vil følge etter. Hvert år havner over 8 millioner tonn plast i havet, inkludert en enorm mengde plast vi ikke hadde behøvd å bruke i utgangspunktet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer hvordan vi produserer, bruker og deponerer plast, sier Karoline Andaur, nestleder i WWF Verdens naturfond.
Trebestikk til piknik-kurven
MENY har startet reduksjonen av plast. Eksempelvis er plastbegrene i salatbaren og to av plastbegrene i ferskvaredisken erstattet med pappbegre. Endringen i salatbaren betyr alene en reduksjon i plast på seks tonn per år. Og fra mai tilbyr MENY, som første dagligvarekjede, forbrukerpakninger med engangsbestikk i tre. Velger alle MENY-kundene bestikket i tre, spares kloden årlig for 2,3 millioner plastbestikk. Neste skritt er å fjerne plastkopper og sugerør, slik at kundene ikke kan velge plast til barnebursdagen eller piknik-kurven.
- Som utvalgskjede med stort fokus på ferskvare og ferdige måltidsløsninger, har vi behov for en del engangsemballasje. Nå snur vi hver stein for å finne ut hvor vi kan kutte plast her. Dette gjelder både serveringsprodukter i løsvekt til vår take-away-mat, men også i butikkhylla der vi har bestikk, kopper, sugerør og liknende i større forbrukerpakninger, sier Kjuus.
Gjenbruksposer til frukt og grønt
MENY har som mål å redusere bruken av plast med minst 150 tonn innen 2020, og vil i tillegg til å se på unødvendig engangsplast ha fokus på frukt- og grøntavdelingen. Allerede før sommeren tar Kjuus sikte på å tilby gjenbruksposer til frukt og grønt. Ellers går MENY over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er mulig og optimaliserer plasten på frukt og grønt som fortsatt trenger den. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar.
Kontaktperson i WWF Verdens naturfond:
Presseansvarlig Heidi Katrine Bang, tlf. 915 88168, hkbang@wwf.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder

Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
MENY tar markedsandeler19.3.2025 09:05:00 CET | Pressemelding
MENY har 0,2 prosentpoeng vekst i markedsandel i 2025. Dermed har kjeden utlignet tilbakegangen fra 2024. – I år, som i fjor, har vi vekst i kunder, løsvektdiskene og ferskvarer. Folk etterspør utvalg, kvalitet og en god handleopplevelse. Vi investerer mer enn noen gang i butikkporteføljen vår, sier viseadministrerende direktør Geir Hov i MENY
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom