En milepæl er nådd: 400 gårder er godkjent i Inn på tunet-ordningen
Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Godkjente gårder tilbyr aktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel. Det er mange ulike forskningsrapporter og erfaringer som viser positive effekter av denne typen tiltak: Å bruke dyr i terapi, arbeid med hagebruk og mestring av konkrete oppgaver på gården. Alt dette er med på forbedre hverdagen til de som får tilbud fra Inn på tunet-gårdsbruk.
- Å knytte tjenestetilbudet på gården opp til livet og arbeidet der, og så tilby det til brukergrupper som trenger en litt anderledes hverdag er en viktig del av alt det bra norsk landbruk leverer til storsamfunnet, sier Sundqvist.
400 gårder over hele Norge er nå godkjente som Inn på tunet-gårder. For å bli godkjent må du oppfylle flere krav. Du må dokumentere at tilbudet ditt er knyttet til den faglige driften av gården, du må gjennomføre en egenrevisjon hvert år, og du skal gjennom en ekstern revisjon før du kan bli godkjent. En ekstern uavhengige revisor går igjennom gårdsdriften med bonden og sikrer at tilbudet og driften følger norske lover og regler. Blant annet til helse- miljø og sikkerhet.
- Inn på tunet- godkjenningen gir en ekstra sikkerhet for de som bruker tjenestene. Og det er et viktig konkurransefortrinn for gårdene. Jeg ser fram til at vi tipper 500 gårder, for dette er tjenester og tilbud som det norske samfunnet virkelig trenger, avslutter Sundqvist.
De viktigste brukerne av tilbud fra Inn på tunet er:
- Barn- og unge
- Mennesker med rusproblemer
- Funksjonshemmede
- Eldre
De fem fylkene med flest godkjente Inn på tunet-gårder per 01.03.2018. Kilde: Matmerk |
Antall godkjente gårder |
Trøndelag | 67 |
Akershus | 39 |
Hordaland | 38 |
Hedmark | 33 |
Oppland | 29 |
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom