Heidal Ysteri strålte i Berlin
- Vi vil så gjerne få vist flere forbrukere de produktene vi er så stolte av, og vi vil gjerne bidra til flere arbeidsplasser og næringsutvikling i bygda og kommunen vår. Derfor er vi kjempestolte i dag. Dette er viktig for oss.
Det sier en feststemt og glad Hege Krukhaug fra Heidal Ysteri. Under åpningen av den norske standen på Internationale Grüne Woche i Berlin ble ysteriet tildelt tre såkalte Spesialitet-merker. Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt og jurygodkjent lokalmat i Norge. Ysteriet fikk merkene for Heidalsost, Heidalsprim og Rømmegraut frå Heidal Ysteri.
- Vil ta vare på tradisjonsmat
- Vi visste det ville bli vanskelig å slippe gjennom hos fagjuryen, men vi satset likevel på å søke om merket på alle tre produktene vi har, og vi er kjempestolte over å ha lykkes med ekte Heidalsmat, sier Krukhaug.
Hun forteller at Heidal Ysteri er opptatt av å ta vare på gamle norske mattradisjoner og produksjonsmetoder som har vært med oss i generasjoner, ja, som brunost, rømmegrøt og prim.
- Hjelper oss med salget
- I to år har vi ønsket å øke produksjonen og komme mer ut i dagligvare. Spesialitets-merket skal hjelpe oss med det. For oss er det viktig at folk blir bevisst på hvilke lokale produkter som er gode, som byr på noe spesielt, at de har en tilknytning til norsk matkultur, sier Krukhaug.
Også to andre, norske lokalmatprodusenter ble tildelt Spesialitet-merket under Grüne Woche. Gangstad Gårdsysteri fra Trøndelag fikk merket for Granstubben Ost, og for "Is med skjenning" som de lager i samarbeid med vesle Røra bakeri. Myrdal Gård fikk merket for Myrdal kvit geitost.
Godkjent av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom