Norsk Folkehjelp bekymret for sivilsamfunnet i Honduras
Myndighetene i Honduras begår grove menneskerettighetsbrudd i etterkant av valget i Honduras.
Situasjonen for sivilsamfunnsorganisasjoner er generelt farlig i Honduras, men har forverret seg kraftig de siste dagene. Samtlige av Norsk Folkehjelps syv partnerorganisasjoner i landet har blitt utsatt for vold. Det er stor fare for at volden vil eskalere og risikoen for statskupp er også til stede.
Norsk Folkehjelps partnere i Honduras var svært kritisk til at sittende president Hernandez tok gjenvalg til tross for en valglov som sier at det ikke var mulig. De reagerer nå sterkt på det de mener er valgfusk og manipulasjon av stemmetelling, sier Mona Wærnes, ansvarlig for Honduras i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelps partnere deltar i folkelige demonstrasjoner. Protestene på dagene foregår i form av veisperringer, demonstrasjonstog og store mobiliseringer i hovedgatene. Myndighetene har innført portforbud fra klokken 18:00, da står folk i vinduer og på balkonger og slår på gryter og lokk, såkalt cacerolazo – kasserolleopprør.
Situasjonen er svært låst; dersom Hernandez blir erklært som valgvinner etter ny opptelling, vil protestene fortsette og det er fare for at volden fra myndighetenes side vil øke ytterligere. Dersom opposisjonskandidat Salvador Nasralla blir erklært valgvinner, kan det bli vanskelig å styre landet fordi han ikke har støtte fra verken militæret, domstolene eller flertall i parlamentet. Det er en fare for statskupp fra militærets side, sier Wærnes.
Det norske Utenriksdepartementet har ennå ikke kommet med en offisiell uttalelse om situasjonen, til tross for at det nå er flere dager siden det eskalerte.
Norge har en lang tradisjon for å fronte menneskerettigheter og menneskerettighetsforkjempere internasjonalt. Denne regjeringen sier at menneskerettigheter står øverst på prioriteringslisten. Nå er det viktig at norske myndigheter er tydelige i sine krav til myndighetene i Honduras, sier Wærnes.
Norske myndigheter bør presse på for at:
- alle overgrep og menneskerettighetsbrudd begått mot demonstrantene, organisasjonene og lokalsamfunnene blir etterforsket.
- unntakstilstanden opphører og at Honduras garanterer for retten til å protestere og ytringsfrihet.
- åpenhet i valgprosessen må sikres, slik opposisjonen, OAS og EUs valgobservatører krever.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom