Funn av plantevirus i jordbærplanter
Virusene ble funnet hos tre forskjellige produsenter; i Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Buskerud. Disse blir fulgt opp av Mattilsynet. I følge Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) kan virusene gjøre svært stor skade, spesielt dersom de opptrer sammen. Spredningsfaren i disse konkrete sakene vurderes å være lav nå i høst. Kommer det i fremtiden inn flere virus og smittespredere, spesielt liten jordbærbladlus, kan situasjonen bli mer alvorlige enn den er i dag.
De to virusene som ble funnet, Strawberry mild yellow edge virus og Strawberry crinkle virus, spres enten med allerede infiserte jordbærplanter eller med bladlus. Sistnevnte virus ble funnet hos alle tre produsentene, men det var kun ett sted begge virusene ble funnet. Alle funnene ble gjort i sorten Sonata.
Jordbær fra planter med virussmitte kan få dårligere kvalitet, men er ikke farlige å spise.
Smitte har sannsynligvis kommet med importerte planter
Det er grunn til å mistenke at smitten kan ha kommet til Norge med infiserte planter fra Nederland, blant annet fordi de smittede feltene alle var anlagt med importerte planter fra ulike leverandører i landet.
- Det er sannsynlig at flere bærprodusenter enn de tre vi har registrert til nå, kan ha mottatt smittede planter. Det kan finnes virus i felt selv om de ser friske ut i dag, fordi det er vanskelig å påvise latent smitte. Så selv om vi ikke har funnet virusene andre steder, så er det ingen garanti for at smitten ikke er der, sier Kari Romstad, seniorrådgiver, seksjon planter i Mattilsynet.
Mattilsynet oppfordrer jordbærprodusenter til å være oppmerksomme på spredningsfare og iverksette tiltak, både for å hindre spredning av de aktuelle virusene som allerede er funnet, og for å forebygge introduksjon av ny virussmitte og eventuelle bladlus som kan spre smitte.
Det viktigste forebyggende tiltaket bærprodusentene selv kan gjøre, er å ha korte omløp, det vil si ikke å ha feltene stående i flere år. Rask nedsviing og destruksjon av plantematerialet vil da være viktig.
- Jordbærprodusenter kan gjøre en rekke tiltak, for eksempel gjennom tett dialog med leverandør forsikre seg om at innkjøpte planter faktisk er friske og tilfredsstiller kravene i plantehelseregelverket, samt å sørge for grundig mottakskontroll av alt innkjøpt plantemateriale. Det er også viktig å melde fra til Mattilsynet ved mistanke om funn, sier Romstad.
Les mer om funnene og tiltak jordbærprodusenter kan gjøre.
Om resultatene:
Prøvene ble tatt ut i Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram i norsk bærproduksjon av jordbær. Hensikten var å se etter planteskadegjørere som ikke er kjent å forekomme i Norge, men som det fryktes kan komme inn med importerte jordbærplanter. Det ble tatt ut stikkprøver fra felt som var etablert med importerte planter hos et utvalg jordbærprodusenter. Alle prøvene ble analysert hos Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO).
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (08.00 - 22.00)
Tel:469 12 910kommunikasjon@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom