Gresskar er mer enn bare Halloween-lykt

Tradisjonen med gresskar-lykter siste dagen i oktober er kommet for å bli. Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Mange velger å bruke anledningen til å lage en hyggelig lysfest for familie og venner, mens barna går “knask eller knep” som vi kaller det på norsk. Da kler de seg ut i skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, zombier eller hekser, og går på dørene til naboene for å få godteri.
- Estimatene fra de norske dagligvarebutikkene tyder på at det kommer til å rulle ut over 200.000 Halloween-gresskar til norske hjem de neste par ukene. Det er over 900 tonn, og en ganske betydelig mengde mat, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som oppfordrer til å ha det gøy med å lage mat av gresskar.
I tillegg kommer 40 – 50 tonn med ulike typer matgresskar. Pyntegresskar solgt i dagligvarebutikker og i blomsterhandel kommer i tillegg. Har du ikke brukt gresskar i matlagingen før, er tiden inne for å prøve. Skal du gå løs på et matgresskar, er stalltipset å bake det i ovnen først. Skallet kan nemlig være svært hardt, men etter en tur i ovnen blir det mørt og fint og lett å bearbeide. Husk å vaske gresskaret godt under rennende vann før tilbereding.
Gresskar egner seg godt til ovnsbaking, og kan fint brukes i supper og bakverk. Og glem ikke kjernene. Ristede gresskarskjerner er deilig snacks og velegnet i bakst og på frokostblanding.
Se hvordan du kan lage Halloweenlykt:
Husk å ta ut innmaten før lykten settes på trappen, da unngår vi matsvinn og du har menyen klar til festen.
- Skjær av toppen og hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner.
- Bruk blyant eller tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut.
- Bruk en liten og skarp kniv til å kutte med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut.
- Plasser telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk.
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Våre 5 beste gresskartips:
Bak det i ovnen og lag gresskarpuré
Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i. Puré av gresskar er et sesongaktuelt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter.
Har du gresskarpuré til overs, så er den fin å fryse ned. Bruk den senere til fyll i pai eller i søtt bakverk.
En varmende suppe smaker alltid godt en kald høstkveld. Server gjerne suppen i gresskaret, det skaper skikkelig god halloween-stemning.
En frisk og deilig dessert. Tilslørte bondepiker i en variant med gresskarmos som du må "montere" sammen rett før servering, og ønsker du en lettere variant kan kremen byttes ut naturell gresk yoghurt.
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder





Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom