Ny utstilling om plast i naturen

Ustillingen varer fra 29. september 2017 til 1. april 2018
Problemene med plast i naturen er mange, blant annet dyr som dør i stort antall fordi de setter seg fast i garn og tau eller spiser plastbiter som de tror er mat. Kunnskapen om hva som skjer når plasten er brutt ned til mikroplast viser at disse ørsmå plastbitene kan gå inn i næringskjedene slik at også vi mennesker får i oss plast og medfølgende miljøgifter.
Forskere har anslått at det i 2050 kan være mer plast enn fisk i havet dersom vi fortsetter som nå. Flere land innfører nå forbud mot plast for å bremse plastforbruket, men her i Norge henger vi etter, og vi bruker plast som aldri før.
– Vi ønsker å bevisstgjøre barn og voksne om problemene med det økte forbruket av plast. Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet. Levetida til plasten er fra hundre til flere tusen år, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum.
«Finn plasten» er en spennende og lærerik utstilling for voksne og barn om dette miljøproblemet. Vi har gjort våre naturtro utstillingsmontere med ulike habitater enda mer virkelighetsnære ved å forsøple dem med ekte plastsøppel. I fjæresonen finner du plast fra strandrydding. I våtmarka finner du plast fra ferskvann, i skogen og fjellet ligger det plastsøppel som turgåere har «glemt» eller mistet i disse naturtypene. Et eget aktivitetshefte for barn er laget for utstillingen, hvor barn og voksne kan lære om problemet med alt plastsøppelet og få nye ideer om hvordan forbruket av plast kan reduseres.
– Plastforurensning langs kysten må få samme status som akutt forurensning, og kyst- og miljømyndighetene må snarest igangsette en kartleggings- og opprydningsaksjon, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
Plastinstallasjon i Botanisk hage
I Botanisk hage vil du under utstillingsperioden finne PlastMidgardsormen som er laget av Guerrilla Plastic Movement – en aksjonsgruppe som arbeider for en plastfri verden gjennom visuelle, verbale og kunstneriske virkemidler.
Program i høstferien fra 30. september – 6. oktober
Ingen av aktiviteten krever påmelding men er basert på drop in. Workshop og foredrag er gratis for museets beøkende
- Lørdag 30. september og søndag 1. oktober kl. 11.00 – 15.00
Workshop hvor vi bygger fargerike og fantasifulle fugler og fisker med plast fra havet. Passer for barn i alle aldre. Ved kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen
Sted: Georomet, Collets hus (Zoologisk museum) - Mandag 2. oktober og tirsdag 3. oktober kl.12. 00 – 15.00
Workshop med Guerilla Plastic Movement. Passer for barn og voksne
Sted: Utenfor museumsbutikken - Onsdag 4. oktober kl. 13.00
Foredrag "Havplasten på norskekysten - hvor kommer den fra?"
Passer for barn og voksne. Ved Per-Erik Schulze, marinbiolog, Naturvernforbundet
Sted: Georomet, Collets hus (Zoologisk museum) - Torsdag 5. oktober og fredag 6. oktober kl. 13.00
Introduksjon til utstillingen "Finn plasten". Passer for barn og voksne
Ved Einar Strømnes, marinbiolog, NHM
Sted: Inngangspartiet Collets hus (Zoologisk museum)
Vi har åpnet alle dager i høstferien 11.00 – 16.00
Nøkkelord
Kontakter
Karenina KriszatKommunikasjonsleder - Naturhistorisk museum i Oslo
Tel:+47 41 44 16 05karenina.kriszat@nhm.uio.noBilder





Lenker
Om UiO - Naturhistorisk museum
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Ny utstilling: Hva kan vi lære av forrige klimakrise?18.3.2025 08:45:46 CET | Pressemelding
Ekstremvær, uforståelig klima, sesonger i endring og skiftende årstider – høres det kjent ut? Tirsdag 18. mars åpner en ny miniutstilling på Naturhistorisk museum som ser tilbake på den lille istiden (1500-1850) – en klimakrise med paralleller til vår egen tid. Utstillingen utforsker hvordan samfunnet håndterte drastiske klimaendringer og nøden som fulgte, og hvordan kriser kan drive frem ny kunnskap, samfunnsendringer og innovasjon.
Fra 17. mars er det ikke lenger tillatt med hund i Botanisk hage i Oslo14.3.2025 12:39:42 CET | Pressemelding
De siste årene har et økende antall hunder i Botanisk hage skapt problemer både for den viktige plantesamlingen og arbeidsforholdene til de ansatte. Etter flere tiltak ser Naturhistorisk museum i Oslo seg nå nødt til å innføre et forbud mot hunder i den populære hagen.
Publikumsrekord for Naturhistorisk museum i 202410.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hele 221 556 besøkte Naturhistorisk museums innendørs utstillinger i året som gikk, noe som er en økning på 4 prosent fra året før. Dette markerer en fortsettelse på den positive trenden vi har sett de siste årene.
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom