-Dette er litt julekvelden, sant!

-Hvordan det føles? Jo, du, dette er litt julekvelden, sant!
Det lo en glad Jørn Hafslund etter å ha blitt klappet opp på scenen på Bergen Matfestival i går. Fiskeriminister Per Sandberg, som åpnet festivalen, kunne overrekke Ostegården hele tre Spesialitet-merker, det offisielle merket for utvalgt, norsk lokalmat. Ostegården fikk merket for brie, yoghurt og, ikke minst, "Fana-ost".
- Jeg ser på det som en viktig anerkjennelse å få merkene. Og samtidig er dette bare begynnelsen, sier Hafslund.
- Ingen ostehast
Hafslund startet opp Ostegården på gården sin Breivik i Fana i 2006.
- Jeg får hele tiden ideer i hodet, og da må jeg bare sette i gang. Siden jeg har kyr, tenkte jeg det var en god idé å lage ost, sier Hafslund.
Sjøl tror han at produktene han lager blir gode fordi han "ikke har noen hast, hverken med produksjon eller volum". Ellers tror han både lyngen og graset i Fana er med på å gi kumelka han bruker den gode smaken.
-Kan bli en folkeost
Spesialitet-merkeordningen forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet. Produktene som tildeles Spesialitet-merket må gjennom smakstest og vurdering hos en uavhengig fagjury. Juryen lukter og smaker seg gjennom produktene. Juryen vurderer også bruken av lokale råvarer og særegne oppskrifter. Juryformann er Lars Sponheim. Det er totalt 93 lokalmatbedrifter i Norge som er tildelt Spesialitet-merket for ett eller flere produkter.
Da Ostegårdens produkter ble testet i fagjuryen, vakte de begeistring.
- Fana-osten har potensial til å bli en ny stor folkeost, var tilbakemelding fra jurymedlemmer.
- Vel, jeg vet ikke om produksjonen er stor nok, men vi får prøve, smiler Hafslund.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom