Stor variasjon i oppslutning om Skolefrukt i landets fylker
Alle norske grunnskoler har ved skolestart mulighet for å tilby elevene sine Skolefrukt, enten betalt av foresatte, kommuner, skole eller andre. De fleste skolene med Skolefrukt har i dag en foreldrebetalt ordning, men det er også kommuner og skoler som kjøper inn Skolefrukt slik at det blir gratis for elevene, forteller Tore Angelsen prosjektleder for Skolefrukt. Dersom skolebudsjettet ikke strekker til for gratis frukt hver dag, er det et godt tips å kunne ha Skolefrukt to eller tre dager i uka, fortsetter han.
Det er i fylkene Finnmark og Nordland ordningen med Skolefrukt står aller sterkest. Den siste landsoversikten fra Skolefrukt.no, som gjelder vårsemesteret 2017, viste at henholdsvis 17 % og 15 % av elevene i Finnmark og Nordland fikk Skolefrukt.
Bodø er den av byene (byer/kommuner med mer enn 6000 elever i grunnskolen) som kommer klart best ut når det gjelder oppslutning om Skolefrukt. Her har de fleste skolene en foreldrebetalt skolefruktordning og på barneskolen var det nesten 4 av 10 elever i Bodø som fikk utdelt frukt og grønt i vårsemesteret 2017.
Vårsemesteret 2017 var det 41 kommuner, eller omtrent 10 % av kommunene, hvor alle eller mange av elevene fikk gratis frukt/grønt på skolen.
I en undersøkelse fra mai 2017 blant foresatte som har kjøpt abonnement på Skolefrukt har de svart på viktigheten av ulike utsagn og hvilket som er aller viktigst for at eleven har Skolefrukt. Utsagnet som flest mener er viktigst er: «Frukt og grønt sammen med melk og matpakke er viktig for å sikre energi gjennom en lang skoledag». I tillegg er det mange som vektlegger at Skolefrukt bidrar til å etablere gode vaner, er en kilde til vitaminer og mineraler og at Skolefrukt er godt å spise i løpet av skoledagen.
Om abonnementsordningen Skolefrukt: Alle grunnskoler kan delta i abonnementsordningen som er subsidiert av staten med kr 1,50 pr stk frukt/grønt. Det koster kr 3,- per elev/dag å være med. Elevene får en frisk frukt eller grønnsak hver dag, sort avhenger av sesong. Formålet med Skolefrukt er å stimulere til økt inntak av frukt og grønnsaker blant grunnskoleelever. Skolefrukt er også ett verktøy for å oppfylle deler av Helsedirektoratets retningslinje for mat og måltider i skolen.
Hvis du vil se dette innholdet fra magik.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom