Atomvåpenforbudet er vedtatt

Rundt 150 stater, eller cirka tre firedeler av FNs medlemsland, deltok i forhandlingene om forbudstraktaten. Norge og cirka 40 andre land boikottet FN-forhandlingene. Avtalen ble vedtatt etter en avstemning der 122 land stemte for, mens bare Nederland stemte mot og bare Singapore avsto.
Avtalen forbyr statspartene fra å utvikle, prøvesprenge, produsere, på annen måte erverve, besitte, lagre, overføre, bruke eller true med å bruke atomvåpen. Den forbyr også statspartene fra å bistå, oppmuntre eller påvirke noen til å delta i forbudte handlinger samt fra å tillate utstasjonering eller utplassering av atomvåpen på sitt territorium. Avtalen inneholder et rammeverk for hvordan verdens ni atomvåpenstater skal kunne slutte seg til forbudet når de er klare for det.
– Det er fullt mulig for Norge å signere denne traktaten, selv om NATO-landene USA, Storbritannia og Frankrike har atomvåpen. Forbudstraktaten inneholder ingen formuleringer som begrenser muligheten for å være i militære allianser med land som har atomvåpen. For å kunne signere traktaten må imidlertid Norge sikre at våre nasjonale forsvarsplaner og sikkerhetspolicyer ikke under noen omstendighet omfatter eller forutser en mulighet for at en av disse statene skal bruke atomvåpen på våre vegne, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin, som har deltatt i FN-forhandlingene. Norsk Folkehjelp er en del av det internasjonale styret i Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), som har hatt en viktig rolle i arbeidet for å forby atomvåpen.
Forbudstraktaten betyr at Norges nåværende forsvar er basert på et våpen som er ulovlig i internasjonal rett. Alle land som signerer forbudstraktaten vil med det si klart at de anser Norges handlinger som ulovlige.
– Norges regjering må nå forholde seg til at forbudet mot atomvåpen er et faktum. Norsk Folkehjelp håper at regjeringen så snart som mulig starter arbeidet med å se på hva forbudstraktaten betyr for Norge og hvordan vi kan forholde oss til den. Den bør gå sammen med andre stater i NATO om å gjøre dette, sier Westhrin.
Hun oppfordrer også samtlige politiske partier til å ta med seg arbeidet for en atomvåpenfri verden inn i valgkampen, og i mulige regjeringsforhandlinger etter valget til høsten.
– Norge må respondere på verdenssamfunnets utvetydige dom over vårt valg om å belage vår sikkerhet på et masseødeleggesvåpen. Det vil bli vanskeligere og vanskeligere for enhver norsk regjering å velge å stå utenfor den nye normen mot atomvåpen i det internasjonale samfunn, som en del av et mindretall som vil bli stadig mindre, sier Westhrin.
Ingen mener at det å drepe millioner av sivile er akseptabelt. Likevel er det nettopp det atomvåpen er laget for å gjøre. Med denne forbudstraktaten nedsetter tre firedeler av FNs medlemsland i lovs form at atomvåpen er uakseptable våpen som ingen land skal ha.
– Kjernefysisk avskrekking gir ikke sikkerhet, men utsetter oss for enorm risiko. Forbudstraktaten er verdenssamfunnets beste sjanse til å redusere denne risikoen. Med denne traktaten som juridisk og politisk verktøy vil det internasjonale samfunn gjennom FN legge hardt press på atomvåpenstatene til å arbeide mye hardere enn i dag for å bli enige om balansert og gjensidig nedrustning, avslutter Westhrin.
Nøkkelord
Kontakter
Grethe Østern i New York
Våpenpolitisk rådgiver
Telefon: +47 90078208
gretheo@npaid.org
Christian Holmboe Ruge i Oslo
Våpenpolitisk leder
Telefon: 91 37 51 91
Christian.Ruge@npaid.org
Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær
Tel:907 96 835Bilder
Dokumenter
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan14.4.2025 12:37:01 CEST | Pressemelding
På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Norsk Folkehjelp: – Still forberedt til årets påsketur11.4.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie.
Presseinvitasjon: Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Astri Aas-Hansen på øvelse med Norsk Folkehjelp før påskeferien7.4.2025 10:12:12 CEST | Pressemelding
Sted: Trollvannstua, Grefsenkollen Tidspunkt: Fredag 11. april, 12:00-13:15
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Jordskjelvkatastrofen i Myanmar: Norsk Folkehjelp etterlyser internasjonal støtte30.3.2025 11:14:36 CEST | Pressemelding
– Naturkatastrofen rammer et land som allerede er i en dyp politisk og humanitær krise. Nå hjelper lokalbefolkningen naboene sine ut av sammenraste bygninger mens nødhjelpsbehovene vokser for hver time, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom