BREEAM EXCELLENT til rehabilitert bygg ved UiO

Det er naturlig at en stor offentlig byggherre tar ansvar. Derfor har Universitetet i Oslo (UiO) nedfelt i Rom for et fremragende, grønt universitet – og for kunnskapsbyen Oslo (Masterplan for UiOs eiendommer) at alle nye byggeprosjekter og større rehabiliteringsprosjekter skal BREEAM-sertifiseres. Først ut var studentbygningen Sophus Bugges hus, som ble oppført i 1960. Bygningen huser Det humanistiske fakultetets bibliotek og lesesal, i tillegg til auditorium, seminarrom og grupperom.
Strenge miljøkrav
Sophus Bugges hus er totalrehabilitert etter de beste miljøstandardene for offentlige bygninger.. Byggeprosessen måtte overholde strenge miljøkrav. Både materialer fra fasader og stein fra grave- og sprengningsarbeid har blitt gjenbrukt for å redusere miljøbelastningen. Over 90 prosent av bygningsavfallet har blitt kildesortert, og vann- og strømforbruk har blitt nøye overvåket. Det har vært sterkt fokus på å unngå helse- og miljøskadelige stoffer i byggematerialene. Resultatet er bedre inneklima for studentene som skal bruke bygningen.
Bærekraftig drift
I rehabiliteringen er det lagt til rette for at driften av bygningen skal være bærekraftig. Fjernvarme er erstattet med egen brønnpark som består av 12 brønner. Det er boret 230 meter ned under bygningen for å hente opp varme. Bygningen trenger fortsatt fjernvarme til spisslast.
Vindusglassene har blitt byttet ut for å redusere energitap og de tekniske anleggene styrer effekten ut fra tilstedeværelse. Vann- og energibruk overvåkes og styres fra et energioppfølgingssystem. Bygningen har gått fra energikarakter F til B (mørkegrønn).
Første BREEAM-prosjekt
Dette er det første prosjektet ved UiO som har fått en BREEAM-sertifisering. Erfaringene fra dette prosjektet vil gi nyttig læring for tilsvarende prosjekter senere. Miljøinnsatsen måles innen følgende kategorier: Ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi og forurensing.
Excellent er det nest høyeste nivået i miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM. Sophus Bugges hus har oppnådd BREEAM Excellent både for designfasen og ferdigstillelse.
Miljøsertifiserer vernet bygningsmasse
Nye bygg er én ting, rehabilitering av vernet bygningsmasse kan være mer komplisert. Både eksteriør og deler av interiør i Sophus Bugges hus er vernet i verneklasse 2. De fleste bygninger som oppnår BREEAM Excellent er nybygg med kontorer.
– Å løfte et vernet bygg som Sophus Bugges hus opp til Excellent-standard, krever en målrettet innsats, sier Skogen.
Bygningen er renovert etter de beste miljøstandardene for offentlige bygg og i tråd med arkitekt Leif Olav Moens opprinnelige idéer for bygningen.
– UiO satser stort på fremragende forskning, utdanning og formidling. Nå kan vi med sikkerhet si at vi er fremragende også når det gjelder bærekraftige bygninger, sier Skogen.
FAKTA OM BYGNINGEN OG BREEAM-NOR
Nøkkeltall Sophus Bugges hus
- Bygningen ferdigstilt: 1962
- Arkitekt: Leif Olav Moen
- Brutto gulvareal: 5472 m2
- Areal allment tilgjengelig: 4400 m2
- Beregnet strømforbruk: 100 kWh/m²
- Beregnet bruk av fossil energi: 0 kWh/m²
- Om verneklasser: http://www.statsbygg.no/Samfunnsansvar/Kulturminnevern/Landsverneplaner/
BREEAM-NOR
- BREEAM er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøklassifiseringsverktøy for bygninger.
- BREEAM-NOR er den norske tilpasningen av BREEAM og bransjens eget verktøy for å måle miljøprestasjon utviklet av Norwegian Green Building Council (NGBC) i tett samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge.
- Miljøinnsatsen måles innen følgende kategorier: ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi og forurensing.
- NGBC ble etablert av Grønn Byggallianse, der også UiO er medlem.
- Formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet, fra tidlig fase til overlevert bygg.
- BREEAM-NOR anerkjenner kvaliteter ut over myndighetenes minimumskrav og skal motivere til bærekraftig design gjennom hele prosessen i et byggeprosjekt, fra tidlig fase, gjennom byggefasen, til overlevert bygg.
- Et viktig formål med BREEAM-NOR-verktøyet er å integrere bærekraftig tenkning i alle ledd i et byggeprosjekt.
- Et BREEAM-NOR sertifikat utstedes i fem nivåer: pass, good, very good, excellent og outstanding. Klassifiseringen er basert på dokumentert miljøprestasjon.
KONTAKTINFORMASJON:
Flere bilder eller besøke Sophus Bugges hus?
Elisabeth H. Todal, kommunikasjonsrådgiver: e.h.todal@admin.uio.no – 900 81 079
Universitetet i Oslo:
John Skogen, eiendomsdirektør: john.skogen@admin.uio.no, – 909 12 252
Erik Munthe-Kaas, prosjektdirektør: erik.munthe-kaas@admin.uio.no – 992 06 503
AF Gruppen:
Kim Fjelstad, prosjektleder: Kim.Fjelstad@afgruppen.no – 951 90 068
BREEAM-NOR/Norwegian Green Building Council:
Kjersti Folvik. Daglig leder: kjersti.folvik@ngbc.no – 996 04 330
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Bilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Jahre-prisen for 2025 til stamcelleforsker5.6.2025 10:12:18 CEST | Pressemelding
Anders Jahres store medisinske pris for 2025 gis til professor Sten Eirik Wælgaard Jacobsen, Karolinska Institutet. Anders Jahres pris til yngre forskere går til Thomas McWilliams, Universitetet i Helsinki, og William Nyberg, Karolinska Institutet.
I dag åpner Senter for global bærekraft2.6.2025 13:44:39 CEST | Pressemelding
2. juni åpner Universitetet i Oslo et helt nytt senter for forskning og utdanning på bærekraft.
UiO hedrer fremragende ansatte med priser20.5.2025 10:01:33 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom