Rørt av boknafisk-heder

- Boknafisken har lang tradisjon i Nord-Norge, og den er en viktig del av vår identitet her oppe. Likevel har den aldri fått samme posisjon som lutefisk eller klippfisk. Derfor er det veldig stort å få oppleve at boknafisken nå løftes mot statusen den fortjener.
Det sier en stolt og glad Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk. I formiddag ble Halvors-produktet ”Boknafisk Loin fra Fredvang” tildelt det gjeve Spesialitet-merket under en høytidsstemt boknafisk-feiring på Vaaghals i Oslo.
- Boknafisken er på sett og vis ”en oversett” juvel fra vår matkultur, så det er fantastisk å se at forbrukere og kokker nå lar seg begeistre over den, sier Hansen.
Viggo Valle feiret sambygdingen
Viggo Valle, kjent fra populære Påskelabyrinten på NRK P1, overrakte Spesialitet-merket til Halvor Hansen. Valle er venn av familien Hansen og kommer fra samme bygd, nemlig vesle Fredvang helt nord på Moskenesøy i Lofoten. Det er der Halvors boknafisk tørkes på hjell, tradisjonen tro.
- Halvor fortjener all ros for å ha løftet fram både boknafisk og hjemplassen vår, Fredvang, sier Viggo Valle.
- Selv vokste jeg opp med boknafisk som hverdagsmat, og jeg kan røpe at det er min fiskelivrett. Ja, jeg liker det faktisk bedre enn den mer kjente lutefisken, sier Valle.
Skrei tørket på hjell
Boknafisk er en tradisjonsrik, tørket spesialitet, i nord er den som oftest laget av skrei. Når skreien henges til tørk, er det boknafisken som først er klar til å spises. Den tørkes som regel bare et par uker, og kjennetegnes av å være tørr utenpå, men fortsatt myk inni. Halvors har ferdigprosessert og vannet ut sin ”Boknafisk Loin fra Fredvang” slik at forbrukeren kan tilberede spesialiteten direkte.
Begeistret fagjury
Spesialitet-merket deles ut av Stiftelsen Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene i en grundig kvalitetskontroll. Produsenter søker selv om å tildeles merket før fagjuryen vurderer kvalitet, smak og produkthistorie.
- Dette er et fantastisk produkt, det er godt og mildt på smak. Jeg har tro på at denne kan bidra til at boknafisken får sin plass på bord over hele landet, sa juryleder Lars Sponheim da ”Boknafisk Loin fra Fredvang” ble testet i fagjuryen.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, kontakt:
Marit Strand, Fagsjef Spesialitet, Matmerk, tlf: 926 14 992
Halvor Hansen, tlf: 959 03 839
Bilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom