UiO - Det medisinske fakultet

15 millioner Euro til stort EU-prosjekt

Del

UiO ved Hans Olav Melberg deltar i EU-prosjekt MICROB-PREDICT som har som mål å utvikle personlige, effektive og målrettede behandlingsmetoder for pasienter med diagnosene skrumplever og akutt kronisk leverfeil.


Globalt dør 1,2 millioner mennesker årlig av kroniske leversykdommer. Ofte er det uforklarlige, individuelle forskjeller i utviklingen av disse sykdommene. Det er derfor viktig å utvikle ny og mer personlig behandling for å hjelpe berørte personer – dette for å lette byrden på pasienten, men også helsevesenet, opplyser prosjektet. Sykdomsløpet ved kronisk leversykdom er alvorlig og pasienten har ofte ikke evne til å jobbe. I tillegg er helsekostnadene høye. Kronisk leversvikt har derfor også en stor sosioøkonomisk konsekvens.

– Vår oppgave i prosjektet er å gjøre beregningene av kostnader og nytte, knyttet til de diagnostiske testene og intervensjonene som kommer ut av prosjektet, forklarer Hans Olav Melberg ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO.

Omfattende pasientdata

I alt 22 europeiske institusjoner deltar i prosjektet som går over seks år. Offisiell oppstart er 1. februar i Barcelona. Prosjektet er EU-finansiert og har en finansieringsramme på 15 millioner Euro. Prosjektet blir ledet av Professor Dr. Jonel Trebicka fra European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure.

Prosjektet vil integrere mikrobiologiske resultater og andre pasientdata fra tidligere studier som Galaxy, Liverhope og Predict. Dette utgjør pasientdata fra ca. 10 000 individer. I tillegg skal prosjektet generere en omfattende database som inkluderer data fra avføring, blod, spytt, slimhinne og urinprøver fra syke pasienter. 

Les mer

Les hele pressemelding fra prosjektet her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Ti år etter 22. juli: Frivillige hjelpere var mer sårbare enn profesjonelt innsatspersonell20.7.2021 11:54:44 CEST | Pressemelding

Hvordan gikk det egentlig med de som bidro til hjelpearbeidet under og etter terrorhandlingene 22. juli 2011? De var profesjonelt innsatspersonell fra helse, brann og politi, men også naboer til Utøya og tilfeldig forbipasserende som ikke hadde erfaring med å bidra i krisesituasjoner. Professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo Trond Heir er en av forskerne bak en studie på hvordan det gikk med de som bidro.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom