Like mye næringsstoffer i de magre som i de originale meieriproduktene

Når fett fjernes fra en matvare, kan til og med næringsinnholdet i noen typer produkter oppkonsentreres i følge ernæringsfysiologen.
- Det er for eksempel nesten dobbelt så mye protein i den magre kesamvarianten som i den
originale. Du har derfor ingenting å tape på å velge de magre variantene til hverdags, snarere tvert i mot, forteller Glemminge Arnesen i Melk.no.
Det finnes et stort utvalg av magre meieriprodukter med lite fett. Melk og meieriprodukter er kilde
til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, B-vitaminer, fosfor, jod, og proteiner. Melk og
meieriprodukter bidrar med litt under 70 % av kalsiuminntaket i befolkningen.
- Mange tror at det først og fremst er barn som trenger kalsium. Det stemmer at kalsium er helt nødvendig for normal vekst og utvikling av benvev hos barn. Men kalsium er også viktig for vedlikehold av skjelett og tenner hos voksne, forteller Glemminge Arnesen i Melk.no
Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter bør inngå i vårt daglige kosthold, og
meieriproduktene som inneholder under en bestemt grense sukker, fett og salt har fått nøkkelhullsmerket slik at forbrukerne lettere skal gjøre sunne valg.
-De nøkkelhullsmerkede variantene inneholder færre kalorier enn originalproduktene, men fortsatt like mye kalsium og andre vitaminer og mineraler. Se derfor etter nøkkelhullsmerkede meieriprodukter dersom du ønsker å stabilisere eller gå ned i vekt, råder Glemminge Arnesen i Melk.no.
3 om dagen
Tre porsjoner meieriprodukter kan bidra til at du sikrer det daglig anbefalte kalsiuminntaket ditt. En porsjon kan være ett glass melk (1,5 dl), et lite beger yoghurt eller to skiver gulost. Enten du vil ned i vekt eller holde vekten, gir disse tre enhetene deg et verdifullt tilskudd av vitaminer og mineraler som kroppen trenger daglig.
Fakta:
- Helmelk inneholder 3,5 til 3,9 % fett, avhengig av produsent.
- Lettmelk inneholder 1 eller 1,2 % fett, avhengig av produsent.
- Ekstra lett melk inneholder 0,5 eller 0,7 % fett, avhengig av produsent.
- Skummet melk inneholder 0,1 % fett.
Tre glass melk dekker (a 1,5 dl)*
- 53 % av dagsbehovet for jod
- 58 % for dagsbehovet for vitamin B2
- 72 % av dagsbehovet for kalsium
- hele dagsbehovet for vitamin B12
*for en kvinne på 20-60 år
Tre porsjoner meieriprodukter kan for eksempel være
• 3 glass melk (4,5 dl)
eller
• 1 glass melk (1,5 dl)
• 1 beger yoghurt
• 2 skiver med mager gulost
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom