Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften

I løpet av desember tar vi frem noen av de kjæreste tradisjonsdessertene vi har. I følge en landsrepresentativ undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), oppgir 41 % av befolkningen at de spiser riskrem til dessert på julaften.
– For de aller fleste handler julemat om tradisjoner og et ønske om å spise det man alltid har spist for å få julestemning. Riskrem er både enkelt og smakfullt, og det passer jo ekstra fint å lage dersom man har julegrøt til overs, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Melk.no.
Julemiddagen varierer rundt om i landet, men det er overraskende få regionale variasjoner i dessertmenyen. Eneste region som skiller seg nevneverdig ut fra de andre landsinndelingene i undersøkelsen er Midt-Norge, der et knapt flertall spiser multekrem (31 %) foran riskrem (28 %). I alle de andre regionene er riskrem en soleklar vinner, og aller mest populær er den på Østlandet (utenom Oslo) der nesten halvparten foretrekker riskrem som juledessert (48 %).
Multekremen på vei ut?
Mens riskrem er populær som juledessert hos gamle som unge, taper multekrem terreng hos de yngre. Av befolkningen over 60 år spiser over én av tre multekrem på julaften, mens kun 10 % av dem mellom 18 - 29 år gjør det. Dette kan bety at multekrem på sikt kan forsvinne som juletradisjon.
– Multekrem er også en klassisk og lettvint dessert i jula, og de som lager multekrem er ofte de som har tilgang til å plukke multer selv. Da kan både geografiske forhold og dalende interesse for bærplukking være avgjørende for at desserten blir mindre populær, mener Antonsen.
Foruten riskrem og multekrem, er det også andre desserter som går igjen blant nordmenns tradisjoner på julaften. Karamellpudding er tredje vanligste dessert å spise på julaften (9 %), fulgt av is (8 %) og fruktsalat (5 %). Det er 8 % som ikke har noen spesiell desserttradisjon, mens kun 4 % oppgir at de ikke spiser dessert.
– Resultatene av denne undersøkelsen er ganske like med tilsvarende undersøkelse fra 2006. Det kan tyde på at tradisjonene rundt julemat og juledessert er nokså stabile og ikke påvirkes så lett av trender, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no.
Linker til oppskrifter
Oppskrift og video av riskrem
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder





Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom