Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften

Del
Over 40 prosent av befolkningen spiser riskrem som dessert på julaften, noe som gjør riskrem til den store juledessertvinneren blant nordmenn. Multekrem inntar andreplassen, men er mindre populær blant de yngre.
Riskrem
Riskrem

I løpet av desember tar vi frem noen av de kjæreste tradisjonsdessertene vi har. I følge en landsrepresentativ undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), oppgir 41 % av befolkningen at de spiser riskrem til dessert på julaften.

– For de aller fleste handler julemat om tradisjoner og et ønske om å spise det man alltid har spist for å få julestemning. Riskrem er både enkelt og smakfullt, og det passer jo ekstra fint å lage dersom man har julegrøt til overs, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Melk.no.

Julemiddagen varierer rundt om i landet, men det er overraskende få regionale variasjoner i dessertmenyen. Eneste region som skiller seg nevneverdig ut fra de andre landsinndelingene i undersøkelsen er Midt-Norge, der et knapt flertall spiser multekrem (31 %) foran riskrem (28 %). I alle de andre regionene er riskrem en soleklar vinner, og aller mest populær er den på Østlandet (utenom Oslo) der nesten halvparten foretrekker riskrem som juledessert (48 %).

Multekremen på vei ut?
Mens riskrem er populær som juledessert hos gamle som unge, taper multekrem terreng hos de yngre. Av befolkningen over 60 år spiser over én av tre multekrem på julaften, mens kun 10 % av dem mellom 18 - 29 år gjør det. Dette kan bety at multekrem på sikt kan forsvinne som juletradisjon.

– Multekrem er også en klassisk og lettvint dessert i jula, og de som lager multekrem er ofte de som har tilgang til å plukke multer selv. Da kan både geografiske forhold og dalende interesse for bærplukking være avgjørende for at desserten blir mindre populær, mener Antonsen.

Foruten riskrem og multekrem, er det også andre desserter som går igjen blant nordmenns tradisjoner på julaften. Karamellpudding er tredje vanligste dessert å spise på julaften (9 %), fulgt av is (8 %) og fruktsalat (5 %). Det er 8 % som ikke har noen spesiell desserttradisjon, mens kun 4 % oppgir at de ikke spiser dessert.

– Resultatene av denne undersøkelsen er ganske like med tilsvarende undersøkelse fra 2006. Det kan tyde på at tradisjonene rundt julemat og juledessert er nokså stabile og ikke påvirkes så lett av trender, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no.

Linker til oppskrifter
Oppskrift og video av riskrem

Oppskrift og video av karamellpudding

Oppskrift på multekrem

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Riskrem
Riskrem
Last ned bilde
Tabell over desserter og region.Kilde: Ipsos MMI for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Tabell over desserter og region.Kilde: Ipsos MMI for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Last ned bilde
Karamellpudding
Karamellpudding
Last ned bilde
Multekrem
Multekrem
Last ned bilde
Riskrem
Riskrem
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye