Jakten på stjernestøvet

Mikrometeoritter
Det er det eldste og mest langreiste stoffet som finnes. Oppdagelsen åpner opp for ny informasjon om Solsystemets tidligste stadier. Jon Larsen er invitert til NASA for å vise dem metoden sin - men først kommer han til Naturhistorisk museum på Tøyen.
Larsen har gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv – det eldste og mest langreiste stoffet som finnes i Solsystemet. Etter tusenvis av prøver kom gjennombruddet i januar 2016 i form av analyser utført ved Natural History Museum i London. Her kunne professor Matthew Genge, verdens fremste ekspert på mikrometeoritter, bekrefte noe alle forskerne inntil da hadde ment var umulig: At det med enkle midler går an å skille de langreiste steinene fra menneskeproduserte partikler. Denne oppdagelsen er publisert i en fagartikkel i tidsskriftet Geology.
Få med deg foredraget om Jon Larsens metode søndag 29. januar kl. 14.00 på Tøyen hovedgård i Botanisk hage i Oslo. Gratis inngang.
Før foredraget kan du også bli med på en omvisning om meteoritter i museets utstilling "Stein og bein" kl 13.00.
Foredrag med litt historikk, presentasjon av nye funn, og demonstrasjon av hvordan man kan finne mikrometeoritter.
Jon Larsen kan kontaktes på: project.stardust@getmail.no
Mer om jakten på stjernestøvet på facebook: www.facebook.com/micrometeorites
Nøkkelord
Kontakter
Karenina KriszatKommunikasjonsleder - Naturhistorisk museum i Oslo
Tel:+47 41 44 16 05karenina.kriszat@nhm.uio.noBilder


Om UiO - Naturhistorisk museum
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Ny utstilling: Hva kan vi lære av forrige klimakrise?18.3.2025 08:45:46 CET | Pressemelding
Ekstremvær, uforståelig klima, sesonger i endring og skiftende årstider – høres det kjent ut? Tirsdag 18. mars åpner en ny miniutstilling på Naturhistorisk museum som ser tilbake på den lille istiden (1500-1850) – en klimakrise med paralleller til vår egen tid. Utstillingen utforsker hvordan samfunnet håndterte drastiske klimaendringer og nøden som fulgte, og hvordan kriser kan drive frem ny kunnskap, samfunnsendringer og innovasjon.
Fra 17. mars er det ikke lenger tillatt med hund i Botanisk hage i Oslo14.3.2025 12:39:42 CET | Pressemelding
De siste årene har et økende antall hunder i Botanisk hage skapt problemer både for den viktige plantesamlingen og arbeidsforholdene til de ansatte. Etter flere tiltak ser Naturhistorisk museum i Oslo seg nå nødt til å innføre et forbud mot hunder i den populære hagen.
Publikumsrekord for Naturhistorisk museum i 202410.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hele 221 556 besøkte Naturhistorisk museums innendørs utstillinger i året som gikk, noe som er en økning på 4 prosent fra året før. Dette markerer en fortsettelse på den positive trenden vi har sett de siste årene.
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom