Gjør kål på kålen midt i sesongen

Rosettkål er en veldig spennende nykommer som så dagens lys her i landet for et par år siden. Den er en liten kålvariant som vokser på stokker slik som rosenkål. Den er dekorativ og utrolig smakfull, og den er enkel å håndtere. Det er bare å skylle dem godt og deretter varmebehandle dem raskt.
- Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere og litt nøtteaktig, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hun er henrykt over nykomlingen og oppfordrer til å se etter den i grønnsaksdisken nå. Nylig fikk rosettkål fra Vang gård på Toten prisen for «Årets det grønne - naturelle» av Det norske måltid.
Grønnkålen har fått sin renessanse, og det er vel fortjent
Den er slett ikke en ny grønnsak i det norske kostholdet. Tvert om. Allerede for flere hundre år siden var grønnkålen hyppig brukt i kostholdet vårt.
- I gamle kokebøker finnes det mange oppskrifter med grønnkål. Tidligere var dette en av våre viktigste grønnsaker som også hadde stor ernæringsmessig betydning, sier Gulbrandsen. En nydelig grønnsak som er i ferd med å bli gjenoppdaget. Og det er bra, for det er fremdeles noe av det sunneste du kan spise.
Grønnkålsmaken blir mildere om den blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Vinterhøstingen av grønnkål pågår for fullt blant annet på Elstøen Gartneri ved Tyrifjorden nå i januar. Vinteren er en tid for ekstra påfyll av vitaminer, så sett kål på handlelisten nå.
Grønnkålen er anvendelig. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter. Grønnkålchips er den beste snacksen. Grønnkål er også super å bruke i smoothie.
Næringsfakta om rosettkål:
Rosettkål er en krysning av rosenkål og rød grønnkål. Produktet er utviklet gjennom 15 år ved hjelp av tradisjonelle krysningsmetoder. Som all kål, er rosettkål en fin fiberkilde og er kalorifattig. Den er rik på vitamin A, E, K og C, samt at den er en kilde til kalsium og kalium og til B-vitaminet folat.
Næringsfakta om grønnkål:
Grønnkål har både lavt energi- og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, betakaroten, vitamin E, vitamin C, kopper og kostfiber. Grønnkål er også en kilde til vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Betakaroten blir til vitamin A i kroppen, og hjelper til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin E beskytter cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens folat hjelper til med å redusere stress og utmattelse. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens kalium hjelper til å opprettholde normalt blodtrykk.
Her er våre beste tips og ideer til gode retter:
Nøkkelord
Kontakter
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no, tlf. 957 32 919.
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, e-post: gerd.byermoen@frukt.no, tlf. 952 83 171.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom