NAF

BILKJØP: Hjelp! Hva skal jeg kjøpe?

Del
Mann (44) er forvirret og trenger hjelp til valg av bil.
Nils Sødal synes bilkjøp er vanskeligere enn noensinne (Foto: NAF)
Nils Sødal synes bilkjøp er vanskeligere enn noensinne (Foto: NAF)

Blogg av nybilkjøper og kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal.

Jeg har gått i nybil-fella. For noen år siden vant jeg en slump med penger. Da gikk jeg hen og kjøpte meg en flunkende ny bil. Ikke noe fancy og dyrt, men en fornuftig Toyota Avensis diesel. Dette var i 2007. Diesel var hot og miljøvennlig. Etter opplevelsen av å sette meg i en bil urørt av andre bileiere, var jeg fortapt. Fornuften med å kjøpe en ett til to år gammel bil, var blåst vekk fra hjernen. Siden har Toyotaen blitt byttet i en Volvo V60, også diesel.

Dieselforbud, NOx, bompenger, rushtidsavgifter, lavutslippssoner. Alt dette har gjort at diesel nå er sort og skittent. Som om ikke bilvalg er vanskelig nok fra før. Bil er også følelser. Vi har alle våre preferanser. Økonomien teller også inn selv om bil er et pengesluk, særlig for oss som har gått i nybil-fella. 

Valg av ny bil har aldri vært vanskeligere, synes jeg. I mars blir Volvoen min fem år, så nå er det på tide å skifte. I prinsippet er jeg fornøyd med diesel. Lavt forbruk og godt dreiemoment, men jeg bor jo i Oslo. Der er ikke en dieselbil veldig velkommen etter hvert, og jeg er opptatt av bylufta. Men jeg bruker jo ikke bilen så mye fordi jeg kan sykle til jobben. Så da er kanskje ikke diesel så ille likevel?

Jeg vet at det lureste valget for meg og mine nok er en ladbar hybrid som jeg kan kjøre elektrisk i hverdagen, samtidig som vi har full fleksibilitet på helgeturer i inn- og utland. Vi er tross alt såpass fornuftige at vi bare har en bil. Men så var det dette med preferanser på bil da. Jeg er en Volvo-mann. Vokst opp i en Amazon herregårdsvogn etterfulgt av 244 GLE. En liten gjesteopptreden med driftssikre Toyota i voksen alder, men altså tilbake til sikre, trygge og komfortable Volvo nå. Så jeg har lyst på Volvo igjen, jeg. Noen i familien vil ha en SUV. Så en XC60 er høyt på ønskelista.

Det fører til minst to utfordringer. Utfordring 1: Modellen som er til salgs i dag skal etter sigende erstattes med en ny med den moderne Volvo-looken neste år. Da er det to alternativer. Gjøre et godt kjøp på Bilias lagertømming de kommende månedene, eller å vente på den nye. Velger man en hyggeligere pris på utgående modell, er det diesel som gjelder. Det er jo egentlig ikke så lurt, eller? Utfordring 2: Hvordan blir utvalget av motorer på den nye? Det kommer nok en ladbar hybrid, men ser man på de ladbare hybridene til Volvo i dag er de fortsatt dyre sammenlignet med fossil-alternativene. Det er el med stooooor bensin- eller dieselmotor som gjelder. For XC60 blir det nok en bensin-hybrid, sannsynligvis heftig motorisert og dyr til tross for avgiftslettelser.

Bloggen fortsetter under bildet

Og det er jo ikke bare Volvo som er på blokka. Jeg lefler med andre bilmerker og kan godt ende opp med å være utro. Flere kandidater av både tradisjonelle biler, elbiler og ladbare hybrider er der. Mercedes har en råsprek ladbar hybrid, men med lite bagasjerom. Audi er på blokka, men der er det mye fossilt fortsatt. Og hva med ren elbil. Joa, men Tesla er fortsatt en dyr bil og andre med lang rekkevidde som kommer er småbiler. Enn så lenge. Forvirringen er egentlig nærmest total. Jeg har aldri vært så usikker på hva jeg skal velge som nå.

I tillegg til de vanlige dilemmaene mellom komfort, sikkerhet, utseende, farge, felger, pris, utstyr osv, har valget av drivstoff kommet på toppen av det hele. Der er meldingen fra samfunnet rundt mer sprikende enn noen gang. Og hva med teknologi? Herregud! Må jeg tenke på det også. Skal jeg allerede nå gå for en bil som kan bli selvkjørende eller ikke? 

Dette kommer til å ta tid, merker jeg. Derfor inviterer jeg deg, kjære bloggleser, til å bli med på min vei til valg av ny bil. Vil han velge det myndighetene legger opp til er det rette? Vil hjertet ta overhånd? Ender det opp med diesel igjen fordi prisen på det er det beste? Kan selv en som jobber i NAF og vet mye om utviklingen både politisk og i bilverdenen, velge noe som egentlig er gårsdagens bil? Vil han kjøpe eller lease?

Sonderingene er så vidt i gang, men i en verden der usikkerheten rundt bilkjøp er større en noen gang, tror jeg dette kan bli en frustrerende reise. Forhåpentligvis blir det noen hyggelige stunder også, og en ny bil familien og jeg blir fornøyd med.

Nøkkelord

Bilder

Nils Sødal synes bilkjøp er vanskeligere enn noensinne (Foto: NAF)
Nils Sødal synes bilkjøp er vanskeligere enn noensinne (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye