Bygger undervannslab for opplevelse

Lindesnes Havhotell har planer om å tilby unike opplevelser med havmiljøet i et bygg senket ned i sjøen. For å lykkes er de avhengige av nyskapende forskning. Forskere fra Nofima og Nibio skal blant annet utvikle systemer for å lære villfisk til å komme på signal, og skape egnede forhold på havbunnen slik at sjøplanter, fisk og skalldyr kan trives der.
Med ferske midler over statsbudsjettet kan de nå etablere havlaboratoriet ExpOcean på Båly utenfor Lindesnes.
- Marinbiologisk kunnskapsutvikling er strategisk viktig i en tid der havet får stadig større betydning for Norge, sier stortingsrepresentant for Vest-Agder KrF, Hans Fredrik Grøvan.
Takket være innsats fra hans stortingsgruppe fikk Regjeringen øynene opp for prosjektet, og satte av 1,5 millioner kroner til oppstarten.
ExpOcean – laboratorium under vann
Langs hele kysten mellom Bergen og Arendal har det ikke vært noen havforskningsstasjon før nå. Forskerne mener plasseringen er interessant, ettersom havmiljøet rundt Lindesnes har et unikt mangfold av arter.
Laboratoriet vil være et viktig instrument for forskerne, som vil kombinere kunnskap fra fiskeri, havbruk og marinbiologi i sine eksperimentelle studier. Trening av ulike fiskearter vil stå sentralt, i tillegg til å finne ut hvordan ulike slags fisk kan flyttes mellom fôringsstasjoner på signal, og om fisken vil oppføre seg forskjellig ved ulike årstider.
- Å bruke kunnskap fra fiskeri- og havbruksforskning på andre måter i opplevelsesindustrien, vil gi oss nye problemstillinger og erfaringer som alle tre næringene vil kunne dra nytte av, sier seniorforsker Kjell Midling i Nofima.
Fanger fiskens oppmerksomhet
Prosjektet de skal i gang med er banebrytende også i forskningssammenheng. Til forskjell fra fisk i akvarier kan jo villfisk svømme hvor de vil. Hvordan kan man sikre at det blir noe å se på?
Midling har i en årrekke forsket på adferd hos fisk, og har blant annet brukt lyd på tilpassede frekvenser for å styre fisk mot spesielle mål. I et annet prosjekt som pågår nå skal forskerne lokke villfisk bort fra oppdrettsanlegg ved hjelp av lyd.
- Torsk er flinke elever. De lærer seg at et gitt signal betyr mat, og etter noen få repetisjoner kommer de når matklokka ringer. For tjue år siden brukte vi Dovregubbens hall som signal, og fisken kom hver gang vi spilte den, forteller Midling.
Forsker Trond Rafoss i Nibio vil ta for seg miljøet havbunnen, og skal legge til rette for at mange arter fisk, skalldyr og sjøplanter vil trives inntil bygget, samtidig som den naturlige balansen i havmiljøet tas vare på.
- Det utfordrende er blant annet å få til et slikt bygg uten å skade det marine økosystemet rundt. Å få til et naturlig havmiljø helt inntil bygget, i samspill med den eksisterende havbunnen, har ingen gjort før. Vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven, sier Rafoss.
Lyse etter krabbe og fisk
I havlaboratoriet vil forskerne bruke lys for å stimulere plankton- og plantevekst som er nødvendig for å skape et miljø som fisk og skalldyr trives i. Men lys er også et kjent virkemiddel i fiskerier og i oppdrett, og forskerne skal hente inspirasjon fra disse erfaringene.
- Vi vet fra flere fiskerier at lys er et effektivt virkemiddel i ulike fangstmetoder. Blant annet har Havforskningsinstituttet for tiden forskningsprosjekter hvor de bruker lys i fangstredskaper, slik som trål og teiner, for å lede fisk og skalldyr i ønsket retning, sier Midling.
Metodene som skal testes i undervannslaboratoriet skal siden skreddersys med tanke på å skape aktivitet til ulike tider på døgnet, og for å tilpasses ulike værforhold og sesongvariasjoner.
Har tro på ringvirkninger
Som del av et opplevelsessenter for livet i sjøen, plassert i skjærgården på Sørlandet, er målet at kunnskapen fra undervannslaboratoriet skal kunne presenteres for alle og bli en attraksjon som kan gi ringvirkninger til næringslivet i hele regionen.
- Havet har alltid vært viktig for Norge og vil bli enda viktigere fremover. Allmennheten trenger økt innsikt i livet, livsprosesser og bærekraftig bruk av ressursene under vann. I regionen har vi gjort gode erfaringer med offentlig-privat samarbeid for å realisere verdier som ellers ikke lar seg realisere hver for seg, enten i offentlig eller i privat regi. Etter mitt syn trenger Norge undervannslaboratoriet på Lindesnes som folkets øye inn i det marine økosystem, sier Grøvan.
Prosjektgruppa har nå en søknad inne hos Norges forskningsråd om støtte til å gjennomføre forskningen som planlagt.
Nøkkelord
Kontakter
Kjell MidlingSeniorforsker
Tel:+47 911 37 310kjell.midling@nofima.noTrond RafossForsker
Tel:+47 900 26 519trond.rafoss@nibio.noLidunn Mosaker BogeKommunikasjonsleder Fiskeri, industri og marked
Tel:480 68 202lidunn.boge@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom