Hedret tradisjonsrik Vinje-ost

-Vi har sterke regionale mattradisjoner vi virkelig kan være stolte av her i Telemark, og mange flotte produsenter som lager mat med særpreg fra sitt område. Lega lager geitost med en distinkt lokal identitet, sa ordfører i Vinje kommune Jon Rikard Kleven, da han overrakk Spesialitet til osteprodusenten under en konferanse på Vinje 14. november.
Godkjent av uavhengig fagjury
Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, og mente geitosten fra Lega var en nydelig, mild geitost som passer til barn så vel som voksne.
Tradisjonsrik oppskrift
Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Gro Hommo og sønnen Olav. De lager flere typer ost av melk fra egne geiter, samt ulike typer bakst som flatbrød og Kling. Lega Ekte geitost lages etter en oppskrift fra Øyfjell som har gått i arv i generasjoner. Osten lages på fersk morgenmelk fra egne geiter, og kokes i jerngryte på tradisjonell måte. Når ostemassen har nådd riktig temperatur tilsettes fløte. Resultatet er en mild og lys brunost med et hint av karamell. Hommo håper Spesialitet kan bidra til at enda flere oppdager osten deres. – Vi har vokst jevnt og trutt siden vi startet, men har fremdeles kapasitet til å yste litt mer, smiler hun avslutningsvis.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, kontakt:
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Gro Hommo, Lega, tlf: 40 29 01 60
Bilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU19.1.2025 15:59:01 CET | Pressemelding
Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom