Benskjør fauna og brunt vann i vente

Dag Hessen, professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av forskerne bak to nye undersøkelse av tilstanden i Norske innsjøer. 70 Norske innsjøer er vurdert over en tidsserie på 30 år.
Ifølge Hessen skyldes er det brune ferskvannet en langtidskonsekvens av tre trender. Først redusert forsuring i forhold til på 70- og 80-tallet. Nå når svovelutslippene reduseres blir vannet mindre surt, men samtidig lekker mer organisk materiale ut fra land til vann. I tillegg blir det stadig mer skog, noe som også bidrar til brunere vann. På toppen av dette gir mer nedbør mer avrenning av brunt vann fra land.
Parallelt med dette, og i stor grad som et resultat av de samme trendene, blir norsk ferskvann stadig mer kalkfattig. Dette er problematisk for mange arter, siden norske elver og innsjøer i utgangspunktet er svært kalkfattige.
- Vi risikerer å få en benskjør fauna, sier professor Dag Hessen.
Brunt og kalkfattig vann har konsekvenser for livet innsjøene. Dette gjelder ikke bare fisk, men også alger og vannplanter som ikke får nok lys. Det påvirker også drikkevannskvaliteten negativt.
Resultatene er framkommet i to studier som nylig er publisert sammen med forskere fra NTNU og NIVA. Planen er å utvide studiene til andre nordlige land som synes å oppleve samme utvikling.
Dag Hessen påpeker at reduksjonen av svovelutslipp og sur nedbør er en stor miljøseier, men at de utilsiktede langtidseffektene på vannkvaliteten viser at det kan ta svært lang tid å komme tilbake til en normaltilstand. Det viser også at økt skogvekst har noen bieffekter.
- Det at kvaliteten i norske innsjøer er i ferd med å endre seg er alvorlig, og tilsier at det er på tide med en ny, større undersøkelse av tilstanden i norske vann sier Hessen.
Nøkkelord
Kontakter
Dag Hessen:
+47 95037899
d.o.hessen@mn.uio.no
Bilder


Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom