Farlig hjerteorm funnet hos hund i Kristiansand

En privatperson i Kristiansand kjøpte og fikk overlevert hunden av kommersielle importører forrige uke. Hunden hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm.
Hos veterinær dagen etter
Selv om alle formaliteter så ut til å være på plass, og shelteret i Spania hadde forsikret kjøperen per telefon om at alt var i orden, oppsøkte den nybakte hundeieren veterinær allerede dagen etter at han fikk hunden. Hunden hadde altfor lange klør, som måtte klippes.
Den privatpraktiserende veterinæren fikk mistanke om ulovlig kommersiell import og tok kontakt med Mattilsynet for en vurdering av papirene til hunden. Mattilsynet slo raskt fast at det kommersielle regelverket for import ikke var fulgt.
Hunden er avlivet
Eieren fikk valget mellom å returnere hunden til Spania eller å avlive. Dette er standard prosedyre i saker som dette. Eier valgte avliving.
Mattilsynet sendte dyret til obduksjon på Veterinærinstituttet, som påviste klassisk hjerteorm.
Mattilsynet venter på svar om hunden var beskyttet mot rabies, og parasittologiske undersøkelser.
Mattilsynet anser at det i dette tilfellet ikke er fare for smitte til andre hunder i området.
Stor risiko for nye sykdommer
Herikstad mener at forløpet i denne saken bekrefter det Mattilsynet har advart om i flere år: - Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer hos både dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt, sier han, og oppfordrer folk til å hjelpe hundene lokalt.
- Vi advarer folk mot å hente gatehunder til Norge. Risikoen er rett og slett for stor.
Smitter via mygg
Hjerteorm er en parasitt som smitter via mygg, også myggtyper i Norge. Parasitten setter seg i pulsårene på dyr. De kan bli opptil 30 centimeter lange, og gjør stor skade på hjerte og lunger. En slik infeksjon kan i ytterste konsekvens være dødelig.
Herikstad mener det er tankevekkende at hjerteormen ble påvist akkurat på Sørlandet, siden det sørlandske klimaet kan være egnet til å spre hjerteorm, men mest sannsynlig kun i sommerperioden.
Les mer: Ikke ta med gatehunder hjem til Norge.
Se flere bilder og mer informasjon hos Veterinærinstituttet.
Kontakter
Mattilsynets pressevaktTlf.: 469 12 910 (08.00 - 22.00)
kommunikasjon@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom