Mattilsynet

Flere melder fra til Mattilsynet om dyr som lider

Del
I løpet av de siste fire månedene har Mattilsynet mottatt 3495 bekymringsmeldinger om dyr som ikke har det bra. Det er 334 flere enn i samme periode i fjor. Dette viser tall fra Mattilsynets rapport om dyrevelferden i Norge for 2. tertial, som publiseres i dag.

Fra 2013 til 2016 har antallet bekymringsmeldinger om uakseptabel dyrevelferd i perioden mai-september økt med 122 %. Bekymringsmeldinger om dyrevelferd utgjorde hele 70 % av alle bekymringsmeldinger som Mattilsynet har mottatt fra publikum i denne perioden i år.

-Det er veldig viktig at folk melder fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om dyr som ikke har det bra. Økningen i antallet bekymringsmeldinger tok fart da den nye dyrevelferdsloven kom i 2010. Da ble det lovfestet at folk plikter å melde fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om at dyr lider, sier Torunn Knævelsrud, som leder seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Varslingsknapp på mattilsynet.no
Mattilsynet og flere dyrevernorganisasjoner har gjort en innsats for å gjøre folk oppmerksomme på at de har plikt til å melde fra.  På Mattilsynet nettside er det en varslingsknapp der det er enkelt å melde fra. Alle typer bekymringsmeldinger som gjelder Mattilsynets forvaltningsområde kan meldes her.

Alvorlige brudd på dyrevelferdsloven blir anmeldt til politiet
 -Når vi får inn en bekymringsmelding, vurderer vi den og avgjør om vi skal ut på tilsyn, eller om vi skal ta kontakt med dyreeieren på en annen måte.  Mattilsynet vurderer alle bekymringsmeldinger. Dyreeiere som i alvorlig grad vanskjøtter eller mishandler dyrene sine blir anmeldt til politiet av Mattilsynet, sier Knævelsrud.

Kontrollerte dyrevelferden i 2738 dyrehold
Fra og med mai til og med august 2016 gjennomførte Mattilsynet tilsyn i 2738 dyrehold. 87,5 % av tilsynene hadde dyrevelferd som tema. I et flertall av tilsynene fant ikke inspektørene fra Mattilsynet brudd på regelverket for dyrevelferd.

Sjelden dyr blir alvorlig vanskjøttet
Mattilsynet fikk totalt 3495 bekymringsmeldinger fra publikum om dyrevelferd løpet av 2. tertial.  32 % var fulgt opp med inspeksjon innen utgangen av august. Alvorlig vanskjøtsel av dyr skjer i få tilfeller, sammenlignet med det totale antallet dyrehold. I storfebesetninger var det for eksempel totalt 352 saker med avvik, og 562 saker der det ikke ble funnet noen brudd på regelverket for dyrevelferd. Bare 5 av sakene dreide seg om alvorlig vanskjøtsel. 
-Ett tilfelle av  vanskjøtsel av dyr, er uansett et tilfelle for mye. Dyreeiere har plikt til å ta seg godt av dyrene sine, påpeker Torunn Knævelsrud.

Inspiserer først og fremst risikodyrehold
Mattilsynet er på tilsyn i alle typer dyrehold, med både oppdrettsfisk, produksjonsdyr, sportsdyr og kjæledyr. Vi prioriterer å inspisere dyrehold der vi mener det er risiko for brudd på regelverket. Funnene i rapporten viser derfor ikke et gjennomsnitt av forholdene i alle norske dyrehold.

Antallet dyrehold som får besøk er stabilt
Antallet dyrehold som får besøk av inspektører fra Mattilsynet holder seg stabilt, men rapporten viser at antall tilsyn på gårder med storfe har gått kraftig opp.
-Vi har et landsdekkende tilsynsprosjekt for å kartlegge velferden for kalver, og økningen skyldes nok dette prosjektet. Det samme skjedde for svin i fjor da Mattilsynet gjennomførte et nasjonalt brannforebyggende prosjekt i fjøs med slaktegris. I år er vi tilbake igjen på det normale antallet tilsyn i svinebesetninger, sier Torunn Knævelsrud.

Dyreeiers ansvar at dyra har det bra
Mattilsynet skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Det er dyreholderens ansvar at dyra har det bra. Mattilsynets oppgave er å føre tilsyn med at dyreholderne følger regelverket for dyrevelferd. Dersom en dyreholder bryter loven, har Mattilsynet rett og plikt til å gripe inn. Vi kan gi pålegg om utbedringer, og vi har en rekke virkemidler for å tvinge frem endringer eller fjerne dyr fra dyreholdet.

Kontakter

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye