Telemarksfrukt i mateliteserien

- Det er klart vi er krye over å få beskyttet Telemarksfrukten vi er så stolte av, sier daglig leder i Telefrukt, Svein Børte. – De fleste kjenner til frukt fra Hardanger, men få vet at vi også i Telemark har optimale forhold for fruktdyrking. Linken mellom smak og sted er hovedpremisset for at vi nå har oppnådd en Beskyttet geografisk betegnelse. Vi håper det vil bidra til at flere oppdager den fantastiske frukten vår!
Plommer, epler og moreller beskyttes som en geografisk betegnelse
- Norske matskatter fortjener samme beskyttelse mot juks og kopiering som Parmesanost og Champagne, derfor er det flott at produsentlaget Telefrukt og fruktlageret Telefrukt nå tar både plommer, epler og moreller opp i den europeiske mateliten. Det er nemlig det som skjer når de får en Beskyttet Betegnelse, sier Nina Sundqvist, adm. dir i Matmerk.
Søknaden om å få den gjeve tittelen: «Beskyttet Geografisk Betegnelse» ble sendt i fjor. Etter en grundig gjennomgang av Matmerk og Mattilsynet og en høringsrunde, fikk fruktdyrkerne den offisielle godkjenningen av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale under årets Dyrsku`n i Telemark.
Dermed blir epler, plommer og moreller fra Telemark nasjonale matskatter, i likhet med de 24 produktene som er beskyttet fra før. En beskyttet geografisk betegnelse innebærer en anerkjennelse av kvalitet og at man kan dokumentere en sammenheng mellom geografisk opprinnelse og smak. På akkurat samme vis som de mer kjente europeiske produktene som Parmaskinke og Champagne.
- Målet er at det geografisk beskytta merkenavnet skal øke salget og bidra til at hvert tredje eple, hver fjerde morell og hver sjette plomme dyrket i landet, skal produseres i Telemark innen få år, sier Svein Børte fra Telefrukt. I tillegg til Telefrukt fruktlager er det Telefrukt produsentlag som står bak søknaden.
Kontakter
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Svein Børte, daglig leder i Telefrukt, tlf: 913 93 645
Bilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom