Lakserevolusjonen SALMA hedret

- SALMA er den originale lakseloinen med sashimikvalitet som gjennom 10 år har bidratt til å gjøre det så godt og enkelt for forbruker å spise laks. Spesialitetsmerket er et bevis på den unike kvaliteten og den gode smaken verdsettes – vi er utrolig stolte av å motta dette merket, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Tine Hammernes Leopold, administrerende direktør i SALMA.
- Vi er svært stolte over å motta spesialitetsmerket for SALMA. Dette er et flott bevis på den unike kvaliteten, sier eier Olav Svendesen
Fagjuryens dom
Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. I bedømmelsen av SALMA ble både den unike rene, friske smaken og kvaliteten som gjør at du trygt kan spise rå fisk, trukket fram. Og ikke minst slaktemetoden som gir en helt spesiell fasthet i fisken.
- SALMA er laksehode foran når vi bedømmer denne mot andre typer laks. Med en innovativ produksjonsteknologi, unik smak og kvalitet fra en lokal bedrift som verdsetter håndverk,det gir en helt rå spiseopplevelse - Ingen tvil om at Spesialitet-merket er fortjent, sier jurymedlem og direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Lokalt fra Bømlo
Råvaren SALMA kommer fra oppdrettsanlegg rundt Bømlo. Den familieeide bedriften Bremnes Seashore står bak. Bedriften har full kontroll på hele verdikjeden fra rogn til klekking og oppdrett. De bruker også en helt egen slaktemetode: «Kald fisk»-metoden.
– Salma er et godt eksempel på det blå-grønne forsknings- og utviklingsamarbeidet. Da den spesielle slaktemetoden skulle utvikles, tok Bremnes Seashore kontakt med det som den gang het Norges Landbrukshøyskole (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Sammen med TINE Meierier utviklet de dette senere videre til merkevaren som har forandret hvordan vi nordmenn spiser laks, nemlig Salma, sa Landbruks- og matminister Jon Georg Dale under tildelingen.
“Kald fisk”-metoden betyr at fisken nedkjøles naturlig i kaldt sjøvann før foredling, og bearbeides umiddelbart etter at den hentes opp fra vannet. «Kald fisk»-metoden bidrar til en unik fasthet og konsistens på SALMA-fileten.
Håndskjært med egen CV
SALMA baserer seg på godt håndverk. Fisken må gjennom en manuell utvelgingsprosess, og hver filet skjæres ut for hånd. Alle ledd av produksjonen foregår i hovedsak på Bømlo, fra utklekking av rogn til ferdig produkt i butikken. Dermed kan SALMA faktisk lage en CV for hver fisk som viser hvilken oppdrettsmerd fisken kommer fra, nøyaktig hvor merden har stått i havet, og hvilket fôr fisken har fått.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, kontakt:
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Tine Hammernes Leopold, adm.dir Salmon Brands AS, tlf: 920 11 432
Se også www.spesialitet.no for mer informasjon.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom