Den beste lokalmaten heidra på Matstreif

Prim og Huldreost frå Avdem Gardysteri, Laks frå Salma og Fjellgris frå Stølsvidda vart heidra med Spesialitet-merket. Kva for mat- og drikkevarer som kjem gjennom nålauget blir bestemt av ein uavhengig fagjury leia av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før dei tildeler Spesialitet.
- For oss matglade er det flott at vi har ei merkeordning som synleggjer den beste lokalmaten i Noreg. Spesialitet-merket viser fram kvaliteten og handverket bak produkta, og bidreg til å auke lønsemda for produsenten. Merket blir delt ut til produkt som har ein unik smak og ei historie som gjer dei til noko spesielt, sa landbruks- og matministeren.
- Det er viktig at forbrukarane finn fram til norske matspesialitetar. Skal vi nå målet om å omsetje lokal mat- og drikke for 10 milliardar, ja då treng ein vegvisarar som Spesialitet-merket, seier adm. dir. Nina Sundqvist i Matmerk.
Prim og Huldreost frå Avdem Gardsysteri
Huldreost er ein brunost etter eiga oppskrift utvikla av Avdem Gardysteri, og er ein spennande variant av norsk tradisjonell brunost med unik smaksoppleving. Prim frå Avdem er ein klassisk handlaga prim, med ekte og naturleg smak og konsistens. Matspesialitetane er begge basert på råvarer frå eigen gard.
Fjellgris frå Valdres frå Stølsvidda
Fjellgrisen lever eit fritt liv 1000 meter over havet. Ved å gå i fjellet utviklar grisen store musklar. Den veks saktare enn innegris, og blir ofte slakta seinare enn andre grisar. Grisen får spesialfôr, og et både gras, lyng og einer på fjellet. Kombinasjonen gir eit ekstra smakfullt og mørt kjøt. Fagjuryen konkluderte med at kjøtet hadde topp kvalitet og var saftig med nydeleg smak.
Laks frå Salma
SALMA baserer seg på mykje handverk. Fisken må gjennom ein manuell utveljingsprosess og kvar filet blir skjært ut for hand. Alle ledd av produksjonen går føre seg i Bømlo, frå utklekking av rogn til ferdig produkt i butikken. Dei brukar også ein helt eigenarta slaktemetode: «Kald-fisk»-metoden.
Kontakter
For meir informasjon, kontakt:
• Nina Sundqvist, adm. dir i Matmerk, tlf: 917 85 620
• Tine Hammernes Leopold, adm.dir Salmon Brands AS, tlf: 920 11 432
• Åse Haugstad, Avdem Gardsysteri, tlf: 477 57 553
• Knut Ødegaard, daglig leder i Stølsvidda AS, tlf: 911 44 997
Bilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom