Tradisjonsrikt hvalkjøtt gjennoppstår på det norske matbordet
– Vi er veldig stolte av å få Spesialitet-merket på lettrøykt hvalkjøtt som vi begynte å produsere for 10 år siden. Merket vil bety mye for å gjøre hvalkjøttet mer kjent, og vi håper selvsagt at enda flere vil smake det fantastiske produktet vårt, sier Ole Mindor Myklebust daglig leder i Myklebust Hvalprodukter.
Flott med norske hvalprodukter
Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Fagjuryen haglet over med superlativer om Myklebusts lettrøykte hvalkjøtt. Lettrøykte hvalkjøttet hadde en fin balanse i lukt og smak, og så mørt at det nesten smeltet på tunga. – Hval er et flott, norsk og spennende produkt, og vi synes det er kjempebra at Myklebust videreutvikler hval, sa Sundqvist.
Røykes på selvkonstruert røykovn
Bak Norges hvalfangst ligger det en lang tradisjon. Myklebust Hvalprodukter har sin opprinnelse fra fiskebåtrederiet Kato AS, som igjen har sin opprinnelse fra da bestefaren til brødrene Ole Mindor, Karsten og Dag Myklebust startet med fiskeri i 1912. Vågehvalen fanges mellom Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen. I produksjonen av det lettrøykte hvalkjøttet legges ferdig krydrede kjøttbiter i en selvkonstruert røykovn. Ovnen er laget slik at den kan flyttes utendørs, hvor røykingen foregår. Røykovnen fyres med tremel av bøk, som setter en god, mild røyksmak.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, kontakt:
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Ole Mindor Myklebust, daglig leder Myklebust Hvalprodukter, tlf: 911 99 589
Se også www.spesialitet.no for mer informasjon.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser. I tillegg ivaretar Matmerk kvalitetssikring av norsk landbruk gjennom kvalitetssystem i landbruket (KSL).
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom